On je čovjek koji je spasio svijet: Stanislav Petrov napokon primio priznanje

Screenshot: YouTube

ON NIJE Superman, ali 74-godišnji umirovljenik iz ruskog grada Frijaznova, jedan je od rijetkih ljudi koji se mogu pohvaliti time da su spasili svijet.

Iako za njega mnogi ne znaju, Stanislav Petrov je spriječio globalni nuklearni rat, a zahvalu za svoj hrabri i promišljeni čin, primio je tek nedavno.

Pet američkih projektila

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, Petrov je bio pukovnik ruske vojske i zapovjednik centra OKO čija je funkcija bila pravovremeno upozoravati na nuklearne projektile usmjerene prema SSSR-u.

Događaj o kojem se godinama nije smjelo pričati zbio se 26. rujna 1983. Sustav za upozorenje pokazivao je da prema Moskvi iz SAD-a leti čak pet projektila s nuklearnim punjenjem, a vrijeme udara bilo je samo nekoliko minuta.


"Nisam vjerovao da bih se mogao naći u takvoj situaciji iako smo svi pretpostavljali da će nas Amerikanci kad-tad napasti. Naime, Hladni rat tada je bio ledeno hladan", kaže Petrov sjećajući se tih trenutaka.

Da sam ih nazvao, rekli bi mi da pucam

Petrov je prema protokolu rakete trebao ispaliti odmah, a one su bile usmjerene prema ciljevima u SAD-u i Zapadnoj Europi. Iako je oboružao sustav, Petrov nije pritisnuo crveni gumb koji bi doslovno promijenio svijet kakav poznajemo.


Petrov je odlučio sačekati još nekoliko minuta. Računala su i dalje pokazivala približavanje američkih projektila. Međutim, Petrov je odlučio ne ispaliti rakete niti je o svemu obavještavao nadređene: "Da sam ih nazvao, dobio bih nalog da pucam, to je gotovo sigurno".


"Nije se radilo o racionalnom razmišljanju, već instinktu, a on mi je govorio da nešto nije u redu. Kao prvo, računalo je pokazivalo da prema nama leti pet projektila ispaljenih iz jedne baze. Američki napada koji bi započeo globalni nuklearni rat zasigurno ne bi bio ograničen na pet raketa. A kao drugo, računalo može pogrešno protumačiti signale za nuklearne rakete", kaže Petrov.
Nakon izluđujuće čekanja, Petrov je ipak odlučio pričekati udar projektila. U trenutku udara nije se dogodilo ništa, ali računalo je pokazivalo da su rakete pogodile glavni grad, ali to se, naravno, nije dogodilo jer radilo se lažnoj uzbuni.

Dresdenska nagrada za mir

Iako je incident prijavio, a istraga je pokazala da je ruski satelit krivo očitao podatke zbog rijetkog fenomena poravnanja Sunčevih zraka na oblacima i putanje satelita, slučaj je zataškan. Petrov je umirovljen, a za psihički slom koji je u međuvremenu doživio, jednim je dijelom svakako zaslužan i događaj koji bi mnoge doveo do ludila.

Ipak, prije nekoliko dana Petrov je dobio i Dresdensku nagradu za mir, a mnogi su se opet prisjetili kome dugujemo život u svijetu koji nije prošao kroz nuklearni rat. Međutim, dokumentarni film "Countdown to Zero" pokazuje da je sličnih situacija za trajanja Hladnog rata bilo previše i da slučaj Petrova nije usamljen, ali i da svijet još uvijek spava na oružju koje prijeti opstanku čovječanstva.

Pročitajte više