On, ona ili ono: Upoznajte "bezrodnike"



NJIHOV neslužbeni "dom" postale su društvene mreže, a njihova pojava označila je novu vrstu klasifikacije ljudske seksualnosti. Naime, oni se ne poistovjećuju s osobama istog spola, ali ni s onima suprotnog. Dapače, oni potpuno odbacuju ideju seksualnosti. Oni su "bezrodnici".

A upravo takvih petero individualaca upoznalo se preko jedne od društvenih mreža, a povezala ih je jedna zajednička karakteristika – iako su različitih spolova, nitko od njih nije osjećao ni muževnost ni ženstvenost, prenosi NY Mag.

Ne zanima ih seks

Jedan od njih, Micah, u životu je bio i s muškarcima i ženama i to, kako tvrdi, s istom količinom strasti. No, sve se promijenilo prošle godine kad je uvidio da ga više ne privlače osobe ni jednog ni drugog spola.

"Mislim da se kod mene jednostavno pojavio neki nedostatak seksualne privlačnosti prema ljudima. Teško je to objasniti. Nikad me nije privlačio samo jedan spol, a sam se nisam osjećao ni kao muškarac ni kao žena. Vjerojatno je to i uzrok ovom što sam sad. A sad...Sad sam i bezrodan i aseksualan", naglašava Micah.

Njegova djevojka Tammy smatrala je kako će mu se želja za seksom pojaviti s vremenom, no to se nije dogodilo. kao i kod aseksualaca, posljedica "bezrodnosti" nedostatak je zanimanja za seks i bilo kakvu fizičku intimnost.

"Prihvatila sam to. Morala sam, jer ga volim, No, sad smo našli gomilu alternativnih načina na koje si možemo pokazati ljubav. Postoji mnogo više načina da s nekim budeš intiman od seksa. ", tvrdi Tammy.

Često se podvrgavaju operacijama

Prema istraživanju iz 2011. koje se bavilo spolnom identifikacijom, 23 posto ispitanika kazalo je kako se ne osjeća ni kao muško ni kao žensko. David Jay, osnivač Asexual Visibility and Education Networka, naglasio je kako je istina da takvi ljudi doista postoje i kako se nerijetko  odlučuju na uklanjanje svih znakova spolnosti na tijelu.

Micah se podvrgnuo već nekoliko operacija kako bi spolnu neutralnost koju je osjećao pokušao i ispoljiti. Tako je laserski uklonio kosu i bradavice, podvrgnuo se mastektomiji i odlučio da će umjesto kategorije "on" ili "ona" odsad prijeći u kategoriju "ono".

Micahini su roditelji podržali njegovu tranziciju, a Jay i ostali stručnjaci upozoravaju da se, jednako kao i transrodnim osobama, bezrodnicima treba pomoći da se lakše informiraju o načinim rješavanja njihovih problema te se kod nadležnih institucija zalagati da u svoje pravilnike i zakone uključe bezrodnu dijagnostiku.

Pročitajte više