Orion je uspješno izvršio misiju i vratio se na Zemlju!

Foto: NASA/Twitter

LANSIRANJE bespilotne svemirske kapsule Orion iz Kennedyjeva svemirskog centra u Cape Canaveralu, kojim počinje novo doba u istraživanju svemira, jučer je odgođeno za 24 sata, objavila je NASA.


Lansiranje je stoga bilo odgođeno za danas u 7.05 sati u petak po lokalnom vremenu (13.05 minuta po srednjoeuropskom vremenu), kad je uspješno i izvedeno. Kako je izvjestila NASA, "sve teče iznimno dobro", a uživo se preko live streama moglo pratiti što se točno događa. 

Pokusni let Oriona trebao bi utrti put eventualnom prevoženju ljudi na Mars i predstavlja povijesni iskorak u svemirskim letovima, poput prvog lansiranja iz programa Apollo 1961. ili lansiranja prvog raketoplana 1981., tvrde u NASA-i.

Pokusni let trajao je oko četiri i pol sata i uključio je dva kruga oko Zemlje. Prvi dio se odvijao u niskoj orbiti između 185 i 888 kilometara iznad naših glava. U drugom su dijelu motori rakete ponovo upaljeni da bi Orion poletio 5800 kilometara duboko u svemir.

Kako je najavljeno, četiri sata nakon lansiranja motori su se ponovo pokrenuli na deset sekundi kako bi Orion krenuo prema Zemlji. Jedna od najkritičnijih faza leta bila je u trenutku prolaska kapsule gornjim slojem Zemljine atmosfere pri brzini od 32.000 kilometara na sat.

Orion je uspješno izvršio misiju i slobodnim padom nastavio put prema Zemlji, a usporavala su ga tri golema padobrana. Kapsula je pala u Tihi ocean kraj poluotoka Baja California oko 17.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, kako je i planirano.

Brod američke ratne mornarice krenuo je po kapsulu da bi je preveo na kopno.

Pročitajte više