Oscar ne garantira uspjeh: Deset karijera koje su propale nakon zlatnog kipića



GLUMAC ste, volite taj posao, a upravo vam je Akademija odala priznanje i dodijelila Oscara. Mislite kako ste sada priznati umjetnik, a vaša karijera može ići isključivo uzlaznom putanjom? Prošlost je pokazala suprotno, a Time je napravio popis deset karijera koje su nakon Oscara krenule silaznom putanjom. Mnogi već odavno tvrde da Oscari nemaju veze s umjetnošću, a nagrada svake godine gubi na relevantnosti.

Dokazuje to i Cuba Gooding Jr. Zgodni glumac osvojio je Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Jerry Maguire", a u dirljivom govoru izjavio je da sve voli. Nakon toga, njegova karijera krenula je silaznom putanjom te otad nije snimio ništa kvalitetno.

Helen Hunt osvojila je Oscara 1997. godine u filmu "As Good as It Gets". Uloga samohrane, zaljubljene majke donijela joj je 1998. godine Zlatni globus i Oscara. Nakon što je osvojila Oscara, uzela je kratku pauzu i nikad se više nije vratila u punom sjaju.

Prekrasna Kim Basinger glumila je '97. godine u L.A. Confidential. Uloga fatalne Lynn Bracken donijela joj je Oscara za najbolju sporednu glumicu, a otad snima zaista loše filmove. Pojavila se kao Eminemova majka u "8 milja" te glumila uz sladunjavog Zaca Efrona.

Roberto Benigni osvojio je 1998. godine Oscara za najbolji film na stranom jeziku, odnosno film "Život je lijep". Ipak, nakon toga njegovi angažmani postali su jednostavno lošiji. Nikad više nije dosegao ono što je napravio u ovom sjajnom filmu.

Tatum O'Neal osvojila je Oscara sa svega deset godina. Nakon toga više manje ostvarila je svoje ciljeve, a do odrasle dobi već je bila beznadan slučaj. Oscara joj je 1974. godine donijela uloga u filmu "Paper Moon". Nakon toga, Tatum se mlada udala za Johna McEnroea, rodila troje djece i provodila vrijeme s njima. Ubrzo se rastala, postala ovisnica, a više puta je uhićena dok je kupovala crack.

Michael Cimino osvojio je pet Oscara za film "The Deer Hunter", uključujući za najbolji film i režiju. Kritika i publika Fletcheru je dala vjetar u leđa, no njegov sljedeći projekt bio je zaista loš. Film "Heaven's Gate" koštao je jako puno, a nije donio ništa. Kritika ga je popljuvala i nazvala uradak traćenjem vremena, talenta i novca.

Louise Fletcher proslavila se ulogom u jednom od najboljih filmova svih vremena, "Letu iznad kukavičjeg gnijezda". Uloga medicinske sestre donijela joj je Oscara za najbolju glumicu 1975. godine, a nakon toga u karijeri nije imala previše sreće.

Halle Berry osvojila je Oscara 2001. godine za sjajnu ulogu u "Monster's Ballu", a tada je uplakana primila zlatni kipić. Čast je time veća što je Halle prva crnkinja koja je dobila Oscara. Prekrasna uplakana Halle obećavala je, no veliko razočarenje stiglo je već tri godine poslije, kada je loše utjelovila "Catwoman".

Luise Ranier nešto je starijeg kova. Glumica je 1936. godine osvojila Oscara za ulogu u filmu "The Great Ziegfeld", a potom sljedeće godine za ulogu u "The Good Earth". Nakon toga MGM uposlio ju je na nekoliko loših projekata, a onda je ona napustila Hollywood i sreću potražila na europskim kazališnim daskama. Komentirala je kako nije prokletstvo osvojiti Oscara, no kad ga jednom osvojiš, ljudi misle da možeš sve.

Francis Ford Coppola nekoliko godina nije mogao pogriješiti. Ono što bi napravio, pretvaralo se u zlato. Trilogija "Kum" najveće je remek-djelo filmske umjetnosti, a Hollywood je po izlasku "Kuma" dobio novog kralja. No, nakon toga, Coppola nije napravio ništa previše impresivno. Ipak, mora se priznati da je letvicu poprilično visoko dignuo "Kumom".

Pročitajte više