Osječki student odlazi raditi u NASA-u unatoč kritikama da je njegov izum plagijat

Foto: Davor Kibel/Glas Slavonije

MARKO PINJUH, 22-godišnji inovator iz Osijeka, poznat po svojoj izvedbi vakuumskog motora, nakon završenog studija na Elektrotehničkom fakultetu odlazi raditi u američku Nacionalnu svemirsku agenciju, piše SiB.hr.

Pinjuha mnogi pamte po uspjehu koji je postigao na 66. Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2014 u Nurnbergu, u konkurenciji 700 inovacija iz 31 zemlje svijeta, gdje je osvojio srebrnu medalju za inovaciju vakuumski motor "Jedač plamena".

Mladi je student pokrenuo čak i kampanju za prikupljanje sredstava za usavršavanje i patentiranje "Jedača plamena", a Grad Osijek prepoznao je potencijal izuma i darovao mu 10 tisuća kuna

Međutim, tada su se na pojedinim hrvatskim forumima i grupama na Facebooku pojavile i prve reakcije onih koji smatraju kako nije riječ o "revolucionarnoj inovaciji" već "zgodnoj igrački", ali u prvom redu kopiji rada nizozemskog izumitelja Jana Riddersa.

Štoviše, Ridders je i sam potvrdio kako je Pinjuhov model najobičnija kopija njegova modela i nešto što je Pinjuh koristio bez dozvole. Međutim, odlučio je da o tome neće obavijestiti njegove mentore, dekana i medije jer od toga nema koristi i nema mu namjeru zabijati nož u leđa.

S druge strane, profesor Tomislav Barić, jedan od ljudi koje je Pinjuh nazvao svojim mentorom, izjavio je za TPortal da jedač plamena nije inovacija već "najobičnija igračka" koja jedva ima snagu okretati vlastiti ehanizam te da stoga nema nikakvu ozbiljnu primjenu..

U svakom slučaju, pojedinosti o angžamanu Pinjuha u NASA-i bit će objavljenje na press konferenciji koja će se održati u ponedjeljak u 8 sati na ETF-u kada će imati priliku odgovoriti i na neke od ovih optužbi.

Pročitajte više