Oskarovske kontroverze: Favoriti koji su podigli prašinu i nabrijali kritičare

Screenshot: YouTube

KAO ŠTO već znate, večeras se u Dolby Theatreu u Los Angelesu održava 87. po redu dodjela Oscara. U konkurenciji su 323 filma, o dobitnicima odlučuje žiri od čak 6124 člana, a domaćin dodjele je, ove godine prvi put, glumac Neil Patrick Harris. Najviše nominacija, njih devet, imaju filmovi "Birdman" i Grand Budapest Hotel", a slijede ih "The Imitation Game" i "Boyhood" s po osam i šest nominacija.

Kontroverze oko ovogodišnje dodjele već su poznate: najglasnija je ona o nedostatnoj rasnoj raznolikosti koja aludira na činjenicu da su nominirani uglavnom bijelci. No, i svaki od filmskih favorita obilježen je nekom zanimljivom internom pričom, a kritičari, ali i javnosti, ponajviše su usmjereni na dosljednost slogana "prema istinitoj priči" kojim se mnogi od favorita ponose, ali čini da ga neki baš i nisu shvatili na pravi način.

Film oko kojega se diglo možda najviše frke svakako je "American Sniper". Eastwoodov filmski uradak ratne tematike (u pitanju je Irak i snajperist koji je prikazan kao narodni heroj) naveliko je kritiziran, ponajviše zbog naglašene pro-ratne propagande te relativno površnog prikaza koji ne ulazi u dublje razmatranje početaka i (stvarnih) razloga sukoba.

I film "The Imitation Game", Mortena Tylduma, suočio se s kritikama onih koji smatraju da se redatelj nije držao povijesnih činjenice (ipak se radi o biografiji) te da nije prikazao Alana Turinga (igra ga Benedict Cumberbatch) u pravom svijetlu. Kako je kritičar Christian Caryl napisao u recenziji za New York Review, "Turingov lik sveden je na karikaturu maltretiranog genija", a dodao je i to da je pogrešno opisana njegova seksualnost.

"Prikazao je Turinga kao ikonu liberalnosti i homoseksualnosti, a ipak, nije si mogao priuštiti da ga prikaže kako se ljubi s drugim muškarcem, što je Turing radio javno i često", napisao je Carly i dodao: "Ovaj film preferira svoje gayeve kao pristojne i bestjelesne ljude".

Film "Whiplash", Damiena Chazellea, o iskustvima srednjoškolca koji se trudi dokazati kao jazz bubnjar, originalna je priča, no unatoč tome nominirana je u kategoriji za najbolji prilagođeni scenarij, jer, kako piše Salon, zapravo i je na neki način "adaptiran" prema kratkom otisku originalnog koncepta koji je redatelj napravio kako bi pojačao interes za film. No, ni to ne bi trebao biti razlog jer su brojni filmovi sa sličnom pričom svejedno prolazili kao originalni.

"Selma", povijesna drama u čijem je fokusu borba za pravo glasa u doba Martina Luthera Kinga, film je o kojem se možda najviše pričalo, a sve su se priče na kraju svele na rasizam za koji se prozivala direktno Akademija. Tako da je radnja filma, gotovo nepovratno, pala u drugi plan, a redateljica Ava DuVernay u fokusu je priče kao "žrtva" odbijanja i neargumentiranog favoriziranja drugih filmova na štetu "Selme".

No, film ima i svoje interne kontroverze. Kritičari naglašavaju da nije dovoljno i na pravi način istaknuta uloga Lyndona B. Johnsona u priči o Martinu Lutheru Kingu, te da je Johnson prikazan lažno antagonistički spram nastojanja Martina Luthera Kinga.

I redatelj filma "Theory of Everything", koji je (trebao biti) bio-drama prema životu Stephena Hawkinga, prozvan je zbog, navodno popriličnog, nepodudaranja stvarnih činjenica s onima prikazanima u filmu. Kritičari se uglavnom slažu u tome da iako se (i ovaj) film ističe poznatim i ove godine posebno popularnim opisom "prema istinitom događaju", istiniti događaji nemaju neke veze s onim što je prikazano u filmu.

"Film je gotovo nepošten, i to prema svima koje prikazuje, a posebno prema Jane Hawking", napisala je filmska kritičarka Michelle Dean za Guardian.

Ruska drama "Leviathan", producenta Andreyja Zvyagintseva,  priča je o automehaničaru Kolji koji sa ženom i sinom živi na poluotoku na Barentsovom moru. Njihovo skromno imanje koje se nalazi na rajskoj obali za oko je zapelo korumpiranom čelniku Vadimu koji na istom mjestu želi izgraditi luksuznu vikendicu. Vadim potom Kolju prisiljava na prodaju i to po smiješno niskoj cijeni, nakon čega je automehaničar prisiljen pozvati starog prijatelja iz vojske u pomoć...

Ovaj film o borbi malog čovjeka protiv korumpiranog sustava postao je kontroverzna tema u Rusiji gdje mnogi kritičari smatraju da je film zapravo prikaz bogohulnog Putina kojega promiče antivladina propaganda.

Američku biografsku dramu "Foxcatcher", o dobitniku zlatne Olimpijske medalje u hrvanju, Marku Schultzu, režirao je Bennett Miller. Marka glumi Channing Tatum kojeg bogataš John du Pont (Steve Carell) pozove na svoje imanje kako bi mu pomogao u pripremama za Olimpijske igre u Seulu 1988. godine. Schultz odmah pristaje na njegovu ponudu, zbog želje da izađe iz sjene brata Davea. No, du Pont je vođen skrivenim namjerama te Schultzovo treniranje vidi kao priliku da dobije poštovanje društva u kojem se kreće.

Manje je poznato da je redatelj filma naljutio pravog Schultza kada je u film odlučio uvrstiti scenu u kojoj dijelom aludira na seksualnu vezu između Schultza i du Ponta, zbog čega je Millera prozvao na Twitteru i Facebooku, napisavši nekoliko ljutitih postova, a u jednom od njih je pisalo: "Kazao sam Milleru da izbriše tu scenu, a on se opravdao rekavši da ju je uvrstio da bi publika mogla dobiti dojam kako je du Pont narušio moju privatnost i osobni prostor.

Nisam bio dovoljno jasan pa dalje nisam radio problem oko toga. No, nakon tri do četiri kritike filma u kojima su scene opisane seksualnima, zaključio sam da će ovaj problem riješiti jedino novinarska konferencija koja će pojasniti o čemu se točno radilo. U protivnom, to ću učiniti ja osobno".

Poljsko filmsko ostvarenje "Ida", redatelja Pawela Pawlikowskog, bavi se poljskim katoličanstvom, antisemitizmom i tretmanom Židova u Drugom svjetskom ratu od strane etničkih Poljaka. Radnja se odvija 1962. godine. Djevojka Anna je redovnička pripravnica koja nešto prije zaređenja saznaje da se zapravo zove Ida te da je Židovka kojoj su roditelji ubijeni u holokaustu.

Uskoro upoznaje tetku koja je bivša komunistička tužiteljica odgovorna za smrti brojnih svećenika i redovnica u Poljskoj, a koja joj je jedini živući rođak. Usprkos tome, s njom kreće na put, tijekom kojega saznaje obiteljske tajne. Film su mnogi poljski desničari opisali kao antinacionalistički, smatrajući da promiče ideju o tome da je holokaust prouzrokovala Poljska, pritom umanjujući važnost njemačke okupacije države.

"Beyond the Lights", američka je romantična drama producentice Gine Prince-Bythewood o ljubavi mlade pjevačke zvijezde Noni i policajca Kaza koji joj pomaže u tome da postane umjetnica kakva je oduvijek željela biti. Autorica pjesme "Grateful" iz filma "Beyond the Light", Diane Warren, obrušila se na pjevačicu Ritu Oru koja na večerašnjoj dodjeli Oskara izvodi njezinu pjesmu, smatrajući kako je Ora potpuno podbacila u promociji pjesme na svojim društvenim mrežama, pritom ne shvaćajući kolika joj je čast zapravo dodijeljena.

"Pjesma nema nikakve podrške s njene strane. Ona će pjevati, ono, ispred samo nekih milijardu ljudi? Kakva prilika! A o tome je tweetala točno dva puta. Mislim, stvarno?", napisala je ljutita Warren na svom Twitteru.

Američka drama "Boyhood" Richarda Linklatea, prati život dječaka Masona, od njegove pete do osamnaeste godine. Producenti filma navodno su John Sloss i Jonathan Sehring, no njihove producentske zasluge na ovom filmu, pak, ne priznaje organizacija Producers Guild of America čiji predstavnici smatraju da njih dvojica nisu zadovoljili stroge smjernice zbog kojih bi se mogli nazvati producentima filma. Tako da, ukoliko "Boyhood" osvoji Oscara za najbolji film, Sloss i Sehring morat će ostati sjediti na svojim mjestima i neće moći preuzeti nagradu.

Pročitajte više