Oskarovski trijumf filma "The Imitation Game" ponovno aktualizirao pitanje o nepravdi nanesenoj Alanu Turingu

Screenshot: YouTube

ALAN TURING, britanski matematičar i genij, koji je odigrao jednu od ključnih uloga u dešifriranju nacističkih kodova, 1952. godine bio je osuđen zbog homoseksualnosti i podvrgnut kemijskoj kastraciji, a dvije godine nakon toga umro je od trovanja cijanidom. Vrlo je vjerojatno bila riječ o samoubojstvu, iako to nikada nije službeno potvrđeno. Imao je samo 41 godinu, a svojim je impresivnim radom postavio temelje suvremenom računarstvu.

Više od šest desetljeća nakon što je osuđen, britanska kraljica Elizabeta II. amnestirala je Turinga, na prijedlog ministra pravosuđa koji je, između ostaloga, istaknuo da se radi o "briljantnom matematičaru i vizionaru". Nakon toga sve su se češće počele javljati inicijative i kampanje koje su dovele do brojnih posthumnih javnih isprika jednom od najvećih matematičara našeg doba, a ekranizacija života Alana Turinga, film "The Imitation Game" Grahama Moorea, koji je ove godine bio jedan od favorita za Oscara, a dobio ga je u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij, ponovno je popularizirao pitanje nepravde koja je nanesena Turingu, kao i pitanje o mnogim drugim žrtvama prakse kažnjavanja homoseksualnosti.

Tako se oglasila i Turingova obitelj koja traži pravdu i za ostalih, po njihovom navođenju, 49.000 muškaraca koji su tada također bili progonjeni i kažnjavani zbog homoseksualnosti. Turingova pra-nećakinja, Rachel Barnes, i njen sin Thomas, pokrenuli su peticiju na stranici Change.org koju je dosad potpisalo više od pola milijuna ljudi.
 
Barnes je za Independent izjavila da se nada da će uspjeh filma o Turingovom životu na ovogodišnjoj dodjeli Oscara ponovno izvući ovu temu na svjetlost dana te da se žele boriti da greške koje su počinjene i na tisućama drugih budu ispravljene, koliko je to moguće.
 
"Ova je peticija jako važna za Turingovu obitelj. Alan je amnestiran, no, mi želimo pravdu i za ostalih 49.000 onih koji su bili osuđeni. Tražimo jednakost za sve... Film 'The Imitation Game' pomogao je da se ova tema ponovno aktualizira i da se javnost ponovno osvrne na genija koji je dao toliki doprinos čovječanstvu, a čiji je život to isto društvo učinilo tragičnim", rekla je Barnes za Independent.
 
 
 
 

Pročitajte više