Ostvarili povijesni pothvat: "Nezamislivo je da bi bilo tko mogao napraviti nešto toliko teško"

Screenshot: YouTube

DVOJICA Amerikanaca ove su srijede ostvarila povijesni pothvat: popeli su se slobodnim stilom jednom od najtežih penjačkih ruta na svijetu, 915 metara visokim vertikalnim zidom na El Capitanu, stijeni u Nacionalnom parku Yosemite. Penjači to pokušavaju već više od pola stoljeća.

Kao što je spomenuto, Tommy Caldwell i Kevin Jorgeson napravili su to slobodnim stilom, što znači da su se pri penjanju koristili samo vlastitim rukama i nogama, iako su sa sobom imali užad i ostalu opremu u slučaju pada. Slobodni penjači ne koriste se užadi da bi povukli težinu niti umjetnim putem stvaraju držače na stijeni. Umjesto toga penju se centimetar po centimetar loveći se za minijaturne utore i izbočine.

Njihov je uspon trajao danima, pri čemu se dvojac borio s padovima i ozljedama, ali ostvareni uspjeh označio je kraj dugogodišnjeg sna koji im je na neki način postao i opsesija, piše Huffington Post. Penjati su se počeli 27. prosinca i otad su živjeli u šatoru prikačenom na stijeni metrima iznad tla. Bilo je neophodno da imaju i dane odmora kako bi im razderana koža na prstima zacijelila.

Na El Capitanu postoji otprilike 100 ruta i mnogi su se popeli do njegova vrha, počevši od 1958. godine, ali nitko dosad nije odradio ovaj 915-metarski uspon u jednom komadu slobodnim stilom. Caldwell i Jorgeson za ovo su trenirali pet godina i u međuvremenu prošli kroz nekoliko neuspješnih pokušaja. 2010. došli su do trećine puta kad ih je na zemlju vratila oluja. Godinu dana kasnije Jorgeson je pao i slomio gležanj.

John Long, prva osoba koja se popela na El Capitan u jednom danu 1975. godine, kazao je nedavno o Caldwellovom i Jorgesonovom pothvatu da je gotovo "nezamislivo da bi bilo tko mogao napraviti nešto toliko neprekidno teško".

Nakon uspona preko Twittera im je čestitao i Obama.

Nakon nevjerojatnog uspona pokušali su objasniti kako su se osjećali za vrijeme trajanja pothvata. "Ovo ću iskustvo pamtiti za čitav život", kazao je 36-godišnji Caldwell i dodao: "Čak je i patnja ono što ga obogaćuje". Objasnio je da je ovakav način penjanja toliko tehnički zahtjevan, da te toliko preuzme i da zahtjeva toliko mašte da sve skupa postaje na neki način umjetnost. Njegov kolega, 30-godišnji Jorgeson, nadovezao se da slobodno penjanje od osobe traži da postane jedno sa stijenom, u potpunosti sinkronizirana s prirodom.

"Zapravo, od svega nas sad najviše bole noge, od pješačenja prema dolje, jer ih nismo na taj način koristili 19 dana", poručio je Jorgeson za SF Gate i dodao: "Kad završite težak dio, doslovno osjećate svu nadu, želju i stres kako kapaju s vas. Isto je bilo i na vrhu, samo otamo više nismo imali kuda". 

Pročitajte više