Otkriven gen odgovoran za sreću, no djeluje samo na žene



JEDNO novo znanstveno otkriće moglo bi uvelike razveseliti pripadnice nježnijeg spola. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta južne Floride, nedavno su pronašli gen odgovoran  za sreću, no on, nažalost, djeluje samo na osobe ženskog spola.

Kako prenosi Daily Mail, gen u pitanju zove se MAOA, a utječe na razinu kemikalija u mozgu odgovornih za dobro raspoloženje. U istraživanju kojeg su znanstvenici proveli, sudjelovalo je oko 350 muškaraca i žena. Oni su odgovarali na pitanja o vlastitoj razini sreće, a zatim im je uzet uzorak sline kako bi se testirao njihov DNK. Njihov zaključak bio je da postoje dva tipa MAOA gena – visoko i nisko aktivni. Žene s manje aktivnim tipom gena bile su sretnije od ostalih, dok su najveću razinu sreće osjećale one s oba tipa gena.

S druge strane, muškarci nosioci gena i jednog i drugog tipa, nisu bili nimalo sretniji od ostalih. Doktor Henian Chen, koji je bio na čelu istraživanja, vjeruje da je kod muškaraca slučaj takav zbog toga što se utjecaj gena poništava testosteronom.

"To je nažalost tako, no dobra je vijest to da bi na muškarce u ranoj životnoj dobi gen mogao djelovati, jer imaju nižu razinu testosterona", naglasio je Chen.

Pročitajte više