Otkrivena tajna Torinskog platna?

STOLJEĆIMA Torinsko platno stvara razdor među onima koji smatraju da je u pitanju Isusov posmrtni pokrov i onima koji su mišljenja da je sve samo crkvena propaganda.

Hodočasnici preko 700 godina kreću put Torina kako bi uživo „osjetili“ svetost, a neki su znanstvenici posvetili čitave svoje živote pokušavajući objasniti kako se zagonetni obris pojavio na platnu iako su zaključci uvijek ostajali u domeni nedorečenog.

„To je nešto što me oduvijek privlačilo. Volim misteriju otkad sam bio dječak“, ispričao je Thomas de Wesselow, 40-godišnji akademik s Cambridgea, koji je također svoje čitavo životno istraživanje posvetio Torinskom platnu. Prije godinu dana bio je uspješan povjesničar umjetnosti, stvarajući si ime u umjetničkim krugovima svježim pristupom stoljetnim raspravama o slikarstvu renesanse. Unatoč tome, odbacio je konvencionalan put izgradnje karijere kako bi se priključio onima koje duhovito naziva „platnašima“.

„U akademskim krugovima tema Platna je gotovo "toksična". Nitko se ne želi baviti tom temom, ali koliko god sam se odupirao nisam mogao odoljeti toj intelektualnoj zagonetki“, kazao je za britanski Telegraph. De Wesselow sebe smatra agnostikom, ali našao se u poziciji da vjeruje u Platno više nego sam Papa. Njegov ga je rad uvjerio da je Platno točno ono što se pretpostavlja – tkanina omotana oko Isusovog tijela nakon što je skinut s križa.

I tu ne staje. U svojoj novoj knjizi, „The Sign“ na preko 450 stranica objašnjava da je upravo Platno, a ne uskrsli Isus, bilo ono što su Apostoli vidjeli misleći da su ugledali čudo. A ako je to istina – na taj način mijena 2000 godina kršćanske povijesti.

„Ja sam povjesničar umjetnosti, a ne teolog, stoga problemu mogu pristupiti na sasvim nov način“, izjavio je. Također, de Wesselow smatra da je Uskrsnuće na neki način bila optička varka. Kršćanstvo uči da su Apostoli, Marija Magdalena i još 500-njak sljedbenika vidjeli uskrslog Isusa kao ultimativni dokaz da je on Bog, a ovaj istraživač tvrdi da su vidjeli upravo sliku Isusa na Platnu te njega zamijenili za osobu: „Morate pokušati shvatiti kako je funkcionirao ljudski mozak prije 2000 godina. Apostoli su vidjeli nešto nevjerojatno, ali to je bio samo obris na Platnu.U to su vrijeme, a ti su podaci poznati povjesničarima i antropolozima, ljudi bili puno manje naviknuti viđati slike.

One su smatrane nečim puno posebnijim no što ih mi danas doživljavamo. Tamo gdje su vidjeli obrise i sjene, vidjeli su život. Sliku na platnu vidjeli su kao dvojnika živog Isusa. Pokušajte zamisliti to čitavo iskustvo, tri dana poslije razapeća, u polumraku“, objasnio je.

Pročitajte više