Ova 16-godišnjakinja već spada u izumitelje koji oduševljavaju: "Započela sam proces mijenjanja svijeta!"

Foto: Shutterstock, Scientificamerican.com

ELIF BILGIN 16-godišnjakinja je iz Turske koju je ovog četvrtka Scientific American proglasio pobjednicom ovogodišnje nagrade Science in Action i dodijelio joj 50.000 dolara nagrade.

A Elif je to zaslužila nakon što je dvije godine provela usavršavajući način dobivanja bioplastike iz kore banana. Sad, kad joj je to napokon uspjelo, njezin se postupak može koristiti u dobivanju ekološki prihvatljive plastike (lakše razgradive, neovisne o nafti te tako i pogodnije za okoliš) za izolaciju kablova, piše France 24.
 
Ova je nagrada mladoj Elif prava odskočna daska za veliki Googleov znanstveni sajam koji će se u rujnu održati u Kaliforniji i na kojem se okupljaju mladi izumitelji i kojem se iznimno veseli budući da je "znanost njezin poziv". Pojasnila je i što joj znači ovo priznaje: "Što se mene tiče, ovo znači da moj projekt ima potencijal postati rješenje velikog problema zagađenja koje je uzrokovala obična plastika. To također znači i da sam započela proces mijenjanja svijeta, zbog čega se već osjećam kao pobjednica!", ispričala je u intervjuu za scientificamerican.com djevojka koja poručuje da joj je jedan od glavnih uzora slavna kemičarka Marie Curie.

Pročitajte više