Ovako izgleda ushićenje slijepca koji prvi put nakon deset godina vidi svoju suprugu

Screenshot: YouTube

ALLEN ZDERAD iz Minnesote zahvaljujući bioničkom oku po prvi puta je vidio suprugu nakon deset godina.

Ovom 68-godišnjaku se vid počeo pogoršavati prije 20 godina. Dijagnosticirana mu je očna genetska bolest retinitis pigmentosa koja dovodi do progresivnog gubitka vida.

Ljudi pogođeni ovom bolešću, prvo iskuse nepravilnu adaptaciju oka na tamu, nakon čega pacijenti dobiju "tunelski vid" koji može trajati desetljećima, prije nego potpuno oslijepe. No, u nekim slučajevima, pojedinci oslijepe već u samom djetinjstvu.

Prije deset godina, Allen je vid izgubio u potpunosti. Nakon što je u bolnici Mayo Clinic dobio mogućnost da testira bioničko oko, sada napokon može razlikovati obrise predmeta i ljudske oblike, razlikovati svjetlost i tamu pa čak i vidjeti svoj odraz u staklu prozora, prenosi Mashable.

Princip rada bioničkog oka je takav da kamera koja se nalazi na naočalama detektira svjetlost, koja se potom pretvara u električni signal. Procesor na naočalama potom šalje električne signale bežičnim putem u električni stimulator, a on potom stimulira optički živac i time njegov centar za vid u mozgu.

"Ono što vidim opisao bih sirovim, no značajnim", kazao je Allen koji je sada napokon vidio suprugu, prvi put nakon deset godina.

Pročitajte više