Ovi otočani žive odsječeni od svijeta, ali svejedno ne žele most koji bi ih povezao s kopnom

Foto: Shutterstock

STANOVNICI otoka Chiloe koji se nalazi u istoimenom arhipelagu u Chileu, unatoč odsječenosti od svijeta koja bi u velikoj mjeri bila ublažena kada bi se otok povezao s kopnom, ne žele da im se sagradi most.
 
Naime, čileanska vlada želi sagraditi most koji bi olakšao promet robom, ali i donio brojne dobrobiti, posebno kada je u pitanju zdravstvena zaštita otočana. 
 
No, otočani smatraju da su u pitanju i drugi razlozi, kao što su turizam i privlačenje investitora na otok, što njima, stanovnicima, nije u interesu. 
 
"Ako žele poboljšati kvalitetu zdravstvene skrbi otočana, onda mogu novac koji žele uložiti u gradnju mosta iskoristiti u gradnju bolje opremljene i suvremenije bolnice na otoku", kaže Andres Bravari, arhitekt i jedan od stanovnika otoka Chiloe, prenosi BBC.
 
 
Otočani smatraju da će most i povezivanje s kopnom donijeti više loših nego dobrih promjena za život na otoku. Prije svega, boje se povećanog broja turista, zagađenja, te lošeg utjecaja na njihov jedinstven način života.
 
Stanovnici otoka, naime, čuvaju svoj kulturni identitet i tradicionalna vjerovanja koja uključuju i mnoga praznovjerja: još uvijek vjeruju da obližnjim morem plovi brod pun duhova preminulih mornara. 
 
Stoga ovaj most, koji bi ujedno bio i najduži most Južne Amerike, vide kao svojevrsnu prijetnju, a eventualne koristi koje bi most donio, stanovnicama nisu od pretjeranog značaja.
 
 
Primjerice, lokalna aviokompanija nedavno je uvela letove na otok, no to se nije pokazalo isplativim jer je mještanima i dalje trajekt omiljeni vid prijevoza.
 
"Izgradnja mosta bi romantičnu polusatnu vožnju trajektom pretvorila u, iako brže, zapravo jako dosadno putovanje", kaže jedan od mještana.

Pročitajte više