Ovo je posljednji sjeverni bijeli nosorog na svijetu: 24 sata na dan čuvaju ga naoružani zaštitari

Foto: Twitter/Protect All Wildlife

2011. GODINE uginuo je posljednji zapadnoafrički crni nosorog na svijetu; vrsta je izumrla zbog izlova koji je zadnjih desetljeća eskalirao zbog velike potražnje rogova ovih životinja. Slična bi sudbina mogla zadesiti i sjeverne bijele nosoroge. Zadnji mužjak ove vrste, Sudan, živi u Keniji, u rezervatu Ol Pejeta Conservancy, i od krivolovaca ga 24 sata na dan čuvaju naoružani zaštitari.

Osim Sudana, koji ima oko 40 godina, na svijetu su ostale još i četiri ženke ove vrste, od kojih su dvije smještene u istom rezervatu kao i Sudan, a dvije žive u zoološkim vrtovima u Češkoj i San Diegu. Sudanu, kojega neprestano čuva najmanje troje rendžera, odstranjen je rog kako bi se smanjila opasnost da postane meta krivolovaca, a opremljen je i radio-odašiljačima da bi ga čuvari mogli pronaći u slučaju da ga izgube iz vida.

1960. godine na svijetu je bilo oko 2000 jedinki ove vrste, a već do 1984. taj se broj smanjio na 15. Sve vrste nosoroga, vrste koja svijetom hoda već 50 milijuna godina, a živi na području Afrike i Azije, na rub je izumiranja doveo čovjek. Rog nosoroga, koji se koristi uglavnom za umjetničke rezbarije, ali i u "medicinskim" pripravcima, na nekim tržištima, kao primjerice u Vijetnamu, doseže cijenu i do 700.000 kuna za kilogram.

Da bi osigurali što bolje uvjete za posljednjeg sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, kao i kvalitetnije osposobljavanje njegovih čuvara, stručnjaci iz kenijskog rezervata za životinje inicirali su i pokretanje kampanje za prikupljanje novčanih sredstava

Pročitajte više