Ovo je reklama koju su zabranili jer "predstavlja žene kao seksualne objekte"

Screenshot: YouTube

TELEVIZIJSKA reklama za pametni telefon Tornado 348 kompanije Kazam, koji je opisan kao "najtanji telefon na svijetu" (iako to nije), doživjela je poveću cenzuru u Velikoj Britaniji. Tamošnji službenici koji se brinu da u javnost ne procuri neki nemoral, zabranili su reklamni spot jer, kako su naveli, "predstavlja žene kao seksualne objekte".
 
Iza ove odluke stoji Agencija za standarde koja je, navodno, reagirala na optužbe gledatelja koji su zaključili da reklama "previše objektivizira žene", odnosno prikazuje ih samo kao seksualne objekte. Agencija je potom istražila slučaj te su zaključili da su u reklami zaista neke "seksualno sugestivne scene koje mogu uvrijediti gledatelje".
 
"Veliki dio reklame fokusiran je na glumicu u donjem rublju, uključujući i scene u kojima se u krupnom kadru vide njene grudi, stražnjica i usne, što smatramo seksualno sugestivnim. Osim toga, efekti su pojačani sugestivnom prirodom muzike i naracije, naročito zato što fokus na ženi nije bio od bilo kakvog značaja za reklamirani proizvod", piše u obrazloženju Agencije.
 
Iz kompanije Kazam naveli su, kako prenosi The Verge, da se radi o uobičajenoj sceni iz svakodnevnog života - peglanju odjeće prije izlaska, te da je naglasak na tome da protagonistica reklame nije primijetila da joj je telefon u džepu, "jer je tako tanak", a ne na njenim fizičkim atributima.

Pročitajte više