Ovogodišnji Supertoon po broju filmova i programu najavljen kao najbolji i najveći dosad

Foto: Press

SUPERTOON, međunarodni festival animacije, ove godine slavi svoj 5. rođendan, a u skladu s tim, program festivala će svojim obimom i kvalitetom biti najveći i najbolji dosad, najavljeno je iz organizacije. Supertoon će se ove godine po prvi put održati na čak deset lokacija u staroj gradskoj jezgri Šibenika.

"To je najveći broj lokacija koje smo imali do sada i izuzetno smo ponosni na ostvarenu simbiozu s gradom. Svaka će ulica i trg živjeti animaciju tih šest festivalskih dana", poručuju organizatori. Kako je najavljeno na konferenciji za medije koja je održana jučer, jedna od najvećih novina ovogodišnjeg izdanja festivala je to da će se dječji natjecateljski program odvijati na Skalama na Gorici, te će djeca napokon u potpunosti moći uživati na vlastitoj lokaciji.

"U želji da se što više približimo našim posjetiteljima, selimo se s plaže Banj na trg ispred stare Peškarije te će se ove godine tamo odvijati i natjecateljski program animiranih videospotova, reklama i uvodnih špica. S obzirom na veliki broj gostiju koji će pohoditi festival, ukazala se potreba za reprezentativnom lokacijom festivalskog centra i ureda za goste, pa je u tu svrhu odabrana Gradska vijećnica u čijem će se prizemlju svakoga dana voditi razgovori s autorima koji će biti otvoreni za javnost", najavljeno je.

Ostale festivalske lokacije su već ustaljene i uključuju Trg ispred škole, Muzej grada Šibenika, Studio i galeriju Krševan, Press centar i gradsku knjižnicu. Festival se ove godine održava od 26. do 31. srpnja. "To i dalje ostaje naša prednost, festival koji se održava usred ljeta u jednom od najljepših gradova na najljepšoj obali. To se do sada pokazalo kao dobitna kombinacija jer ne samo da nam gosti rado dolaze nego se još radije vraćaju", kažu organizatori te dodaju: "Ove godine očekujemo preko 80 gostiju - festival raste i u tom segmentu. Prve potvrde dolazaka se očekuju ovih dana s obzirom na to da je selekcija završila te slijedi objava izabranih uradaka. Od danas će se svaki dan na našoj web stranici objavljivati rezultati iz jedne od natjecateljskih kategorija. Potencijalni gosti dolaze nam iz 21 zemlje".

U selekciju je ove godine pristiglo preko 920 naslova od kojih će 131 film biti prikazan u jednoj od pet natjecateljskih kategorija. "Po našem sudu, ovo je dosad najbolji izbor koji smo imali na festivalu, a to potvrđuju i brojke. Kratki animirani filmovi koje ćemo prikazati osvojili su ukupno 46 nagrada i nebrojeno pohvala, a u raznim selekcijama bili su prikazani na više od 250 festivala. Među filmovima koje će naši posjetitelji moći vidjeti nalaze se kandidati za Oscara, filmovi koji su bili prikazani u službenom programu Annecyja, Cannesa i Animafesta. Ima tu i filmova koji će na festivalu imati svjetsku premijeru, kao i vrhunskih uradaka nekih od najpoznatijih svjetskih škola animacije. Isto vrijedi i za ostale kategorije, od kojih rado volimo istaknuti kategoriju Animiranih Video Spotova po kojoj je Supertoon i dalje svjetski broj jedan po broju prikazanih uradaka u službenoj konkurenciji", kažu organizatori.

U sklopu popratnog programa će se, prema već ustaljenoj praksi, odvijati predstavljanje partnerskih festivala, produkcijskih studija, članova žirija i autora, a od ove godine i predstavljanje škola animacije. Ove godine će to biti škole iz regije (Zagreb, Split, Beograd, Budimpešta) iz kojih se očekuje dolazak 30-ak studenata koji će predstaviti svoje škole, ali i svoje radove.

"Među ostalim programima vrijedi istaknuti retrospektivu našeg jedinog oskarovca Dušana Vukotića za koju smo sigurni da će pobuditi veliko zanimanje svih Šibenčana i Šibenčanki s obzirom na to da je nisu imali prilike do sada vidjeti", istaknuto je.

Uz najavu ovogodišnjeg izdanja festivala, organizatori su objavili i to da je otvoren natječaj za volontere te da se svi zainteresirani (s par rečenica o sebi i o svojim afinitetima) mogu prijaviti na email adresu petar@supertoonfestival.com. Volonterima će biti osiguran smještaj i hrana, a, kako kažu Supertoonci, "niti jedan posao, pogotovo ne festivalski, nije težak kad si na moru ljeti".

Pročitajte više