Ozljeđuje se, krvari i lomi kosti, a toga nije svjestan: Zbog rijetkog poremećaja dječak ne osjeća bol

Screenshot: YouTube

ISAAC BROWN ima pet godina, a zbog rijetkog poremećaja proživljava trenutke koji su većini populacije potpuna nepoznanica.

On pati od kongenitalne neosjetljivosti na bol, a njegove su prve godine života, prema riječima roditelja, bile ekstremno teške. "Pao bi na pod i udario glavom o stol. Njemu je to bilo smiješno", rekla je Isaacova majka Carrie Brown. Isaac se često znao porezati, udariti, pasti ili opeći, a da to uopće nije primijetio.

Nakon brojnih pregleda i posjeta liječnicima, roditeljima je savjetovano da Isaaca nauče prepoznati bol. No, tada su nastali novi problemi. On više ne razlikuje situacije kad mu otac primjerice stane na nogu i kad se mačka u prolazu očeše uz njega; u obje situacije Isaac je naučio reći "au".

Ipak, kad je slomio zdjeličnu kost na dječjem igralištu, znao je da nešto nije u redu, no njemu se činilo da ga boli zglob. Tada su njegovi roditelji shvatili da on zapravo osjeća nešto, no potrebna je 20 do 30 puta jača bol da bi je maleni Isaac uspio locirati, piše Oddity Central.

Kongenitalna neosjetljivost na bol sa sobom nosi još jedan poremećaj, a to je anhidroza. Od nje pati manje od sto ljudi u SAD-u, a zbog nje tijelo bolesnika ne može samo kontrolirati ni regulirati tjelesnu toplinu te ne osjeća ni toplo niti hladno. Iz tog razloga Isaac ljeti mora biti zatvoren u kući i nositi prsluk koji mu snižava tjelesnu temperaturu.

Bolest je toliko rijetka da liječnici jednostavno ne znaju što savjetovati roditeljima. No, ukoliko stručnjaci uspiju odrediti izvor ovog poremećaja te koji ga gen prenosi, to bi saznanje ubuduće moglo biti od velike pomoći pacijentima koji pate od nesnosnih bolova kojima bi se tad pomoglo suprotnim procesom od onog koji će vjerojatno jednog dana biti proveden na Isaacu Brownu.

Pročitajte više