Petogodišnja autistična umjetnica ima novu "muzu"

Foto: Arabella Carter-Johnson

O SLIKAMA autistične petogodišnje Britanke Iris Grace Halmshaw već smo pisali, a djevojčica čije slike mediji uspoređuju s onima Moneta ili Renoira ponovno je završila u medijima.

Ovog puta radi se o njezinoj novoj "muzi".

Kao što već znamo, Iris zbog autizma teško govori, a kontakti s drugom djecom kod nje izazivaju napadaje panike. Međutim, u njezin je život nedavno ušla nova prijateljica - Thula.

Riječ je o malenoj Maine Coon mački od koje se Iris ne odvaja, a njezini roditelji uvjereni su da će joj mačka pomoći da se otvori, ali i počne komunicirati sa svojim vršnjacima.

No, to nije sve. Naime, majka Arabella Carter-Johnson tvrdi i da je Thula prava "muza" čiji se utjecaj već osjeća u stvaralaštvu njezine kćeri. Naime, primijetili su da Iris svoju ljubav prema mački izražava i kroz slike.

"Kad Iris slika, Thula zna skočiti na stol. Uglavnom sjedi i gleda kako slika. Ponekad se zna poigrati kistovima, ali uglavnom je strpljivo promatra", govori Arabella i dodaje da se Iris i njezina nova ljubimica zajedno kupaju, spavaj, putuju i odlaze u šetnje.

Iako su roditelji i ranije pokušavali doći do rezultata uz pomoć životinjske terapije, Iris nije reagirala. Ni na konje, ni na pse, ali ni na druge mačke. No, sve se promijenilo u veljači kada je upoznala Thulu.

"Otkad smo ušli u kuću s ovom 'magičnom mačkom', Iris je bila očarana. Izgledalo je kao da su stare prijateljice. To je otvorilo nova vrata za komunikaciju i emocije, a Iris je sretnija nego ikad prije", zaključuje njezina 33-godišnja majka.

 

Podsjetimo, roditelji malene Iris shvatili su da problem postoji kada je Iris imala dvije godine. Nakon pretraga ustanovljeno je da Iris ima autizam. Liječnik je rekao da malo koja terapija djeluje, pa su roditelji krenuli u potragu za drugim rješenjima, te došli na ideju da probaju terapiju pomoću umjetnosti.

Uskoro je postalo jasno da je Iris posebna, i da je slikanje ono što su tražili, njen način izražavanja, ali i način da komunicira sa svijetom. Roditelji su se tako posvetili njenoj umjetnosti, pa Iris ima i svoju internetsku stranicu te blog, a osvanula je i na naslovnicama mnogih svjetskih časopisa.

"Imala je sklonost tome da potone u svoj svijet, ako bi ste ju samo malo pustili. Na ovaj način, preko nečega što ju jako zanima, postigli smo to da smo je uključili u proces stvaranja što je čini sretnom i veselom djevojčicom", rekao je tata petogodišnje umjetnice.

Pročitajte više