Picasso stigao u Zagreb: Djela vrijedna 670 milijuna eura danonoćno čuvaju specijalci

Foto: Neja Markičević/Cropix

U GALERIJI Klovićevi dvori 23.ožujka otvara se izložba o kojoj se posljednjih tjedana dosta pisalo, a danas je za predstavnike medija otvoren jedan od sanduka s umjetninama, onaj s portretom Dore Maar.

Portret umjetnice ujedno je i prva slika koja je izvađena iz sanduka, a još uvijek se čekaju neke od umjetnina koje bi ovog tjedna trebale pristići u Zagreb.

Eksponati, koji još uvijek moraju proći kroz proces aklimatizacije, biti će spremni do početka izložbe, a dotad će se nalaziti pod danonoćnim nadzorom specijalaca. Valja spomenuti i kako osiguranje u slučaju njihove krađe iznosi vrtoglavih 670 milijuna eura.

Uglavnom, bit će izloženo više od stotinu radova i dokumenata koji ocrtavaju uzbudljivo umjetničko putovanje velikog stvaratelja modernizma.

Nanizana u kronološkom slijedu, od ranih radova do posljednjih godina umjetnikova života, djela Picassova plavog i ružičastog perioda, protokubizma i istraživanja Afrike, amblematski radovi analitičkog i sintetičkog kubizma, "klasičnog" perioda, nadrealističke faze te kasne slike moći će se u Zagrebu vidjeti do 7. srpnja 2013.

Pročitajte više