Počeo najpoznatiji festival piva: Dobrodošli na 179. Oktoberfest



SVI ljubitelji popularnog napitka na bazi hmelja oduševljeno su dočekali službeni početak novog  Oktoberfesta. Poznati muenchenski festival piva, koji je jučer otvorio svoja vrata za javnost, u 16  će dana ugostiti na tisuće posjetitelja diljem svijeta. Na samom otvaranju, svečanosti je doprinio i gradonačelnik Christian Ude, koji je otvorio prvu bačvu sa dva udarca čekićem i zatim nazdravio kriglom pive.

Tradicija ispijanja piva na rujanskom festivalu pokrenuta je prije 202 godine i to u čast vjenčanja bavarskog princa, poslije kralja Ludviga prvog, s Therese von Sachsen-Hildburghausen 12. listopada 1810. godine. S vremenom je prerastao u najpoznatiji festival na svijetu koji slavi pivo.

Posebna poslastica posjetiteljima su piva proizvedena prema stoljetnim recepturama, koje se inače čuvaju u tamošnjim muzejima.  Festival se održava u Theresenwieseu, na više od 30 hektara površine, Huffington Post. Prošle je godine Oktoberfest posjetilo gotovo sedam milijuna ljudi, a unatoč recesiji. sličan se broj očekuje i ove godine. Festival završava 7. listopada.

Pročitajte više