Počinje 24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014.

Foto: Press

24. SVJETSKI festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održat će se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i u Centru Kaptol, s popratnim programima i posebnim događanjima na brojnim gradskim lokacijama.

Na konferenciji za novinare povodom skorog otvaranja festivala Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, i Vjera Matković, producentica Festivala, otkrili su međutim kako Animafest nije više ekskluzivno zagrebački događaj, već će se u ovogodišnjem izdanju proširiti cijelom Hrvatskom.

"Tijekom čitavog trajanja Animafesta 2014. publika diljem Hrvatske može prvi puta istodobno sa zagrebačkim izdanjem festivala uživati u umjetničkoj animaciji koju nema prilike vidjeti u redovnoj kinodistribuciji. Devetnaest odabranih animiranih filmova prikazivat će se u čak 16 nezavisnih kina, u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici, Zaboku i Osijeku", izjavila je Matković.

Program "Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!" nastao u suradnji Animafesta i Hrvatskog audiovizualnog centra kao nastavak uspješnog projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača donosi izbor iz tri festivalska segmenta; Cartoon d'Or (6 kratkih filmova nominiranih za najvažniju europsku animacijsku nagradu), Program za djecu i mlade (7 kratkih filmova), Lutka-film (izbor 5 naslova iz središnjeg Animafestova tematskog programa) te pobjednika prošlogodišnjeg dugometražnog izdanja Usvajanje odobreno.

Za buduće naraštaje hrvatskih animatora i poštovatelja animiranog filma iznimno je važno biti izložen vrhunskoj svjetskoj produkciji.

S liste od preko 150 uglednih svjetskih gostiju Animafesta 2014. može se izdvojiti Adam Wright, stručnjak za specijalne efekte koji je ostvario briljantnu karijeru u filmu i visokoj modi. Surađivao je s Timom Burtonom i Lady Gagom, kompanijama Disney, Warner Brothers i Jim Henson's Creature Shop te kreirao efekte filmova o Harryju Potteru i otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.

Wright će u Zagrebu održati radionicu animatronike u sklopu Programa za djecu i mlade. Osim rada s Wrightovim modelima, djeca će slavnog gosta moći upitati kako je napravio haljinu Lady Gage za turneju Monster Ball ili likove iz Burtonova filma Moje najdraže čudovište. Pored radionice, Wright će u festivalskom segmentu Animafest Pro održati predavanje o svom radu i aktualnosti mehaničke lutke u vremenu digitalne animacije.

Novinari i posjetitelji iz Hrvatske i svijeta imat će prilike razgovarati i s drugim slavnim gostima jer na Animafest stižu i redatelji filmova iz glavnih festivalskih programa, poput švicarskog klasika Georgesa Schwizgebela, Bugarina Theodorea Usheva čiji je film Gloria Victoria hit animacijske scene, sjajnog japanskog nezavisnog animatora Miraija Mizuea te, dakako, hrvatskih animatora, od kojih je Tomislav Mikulić doputovao iz Australije gdje živi i radi. Listu zaokružuju vodeća imena animacijskih studija Giannalberto Bendazzi i Paul Wells, sudionici znanstvenog skupa Animafest Scanner 2014.

Osim bogatih filmskih programa, gosti i publika Animafesta moći će uživati u nizu popratnih događanja. Za večernje opuštanje pobrinut će se tri koncerta: vrhunac je svakako tradicionalni "Animatori sviraju“ (četvrtak 5. lipnja u Caffe baru Melin) na kojem će se Lei Lei prihvatiti VJ pulta, a ako je suditi po proteklim godinama i drugi animatori pridružit će se veselom jam sessionu.

Otvaranje festivala također će biti okrunjeno koncertom, u petak 6. lipnja "vrijeme je za jazz", dok će goste i publiku nakon zatvaranja u subotu 7. lipnja u Vip klubu zabavljati riječki rokeri My Buddy Moose.

Pored izložbi, radionica i znanstvenog skupa, publici se nude i predstavljanja triju knjiga - o vizualnoj glazbi (uz prateći filmski program), Dušanu Vukotiću i Nedeljku Dragiću te razgovori s autorima u Medijateci Francuskog instituta.

Naposljetku, središte ugodnog druženja bit će Animafestov festivalski štand u obliku šešira polucilindra smješten ispred kina Europa na kojem sudionici i publika mogu doznati sve informacije, sudjelovati u promotivnim aktivnostima i nagradnim igrama te nabaviti ulaznice uz posebne pogodnosti.

Svečano otvaranje Animafesta 2014. je u utorak 3. lipnja u 19:30 sati u kinu Europa.

Pročitajte više