Počinje borba protiv piratstva: Upozorenja, usporavanje internetske veze i potom blokada



U SRPNJU 2011. godine koalicija najvećih američkih pružatelja internetskih usluga potpisala je sporazum o borbi protiv online piratstva.

On se temelji na edukaciji korisnika, prije nego na kažnjavanju. Naime, prema pisanju Mashablea, oni su osmislili sustav u kojem se nadaju da će uspjeti suzbiti piratstvo metodom "šest prekršaja": vlasnici prava na sadržaje slat će upozorenja onim IP adresama za koje uoče da "kradu" s interneta.

Cilj ovog sporazuma jest "educirati, a ne kazniti korisnike, te zaustaviti krađu glazbenih i filmskih sadržaja. Niti jedan internet provider ne želi izgubiti korisnike ili im prouzročiti pravne probleme temeljene na nesporazumima, pa nam sustav upozoravanja omogućuje da vidimo što je ustvari u pitanju", poručili su iz tvrtke Ars Technica.

Ali, taj plan nikad nije proveden, umjesto toga, odgađan je mjesecima. Sve dosad, izvještava The Hill, kad bi napokon trebao stupiti na snagu, unutar "narednih nekoliko tjedana". Ali, u njihovom se izvješću navodi i da bi suradnja između pružatelja internetskih usluga i vlasnika prava na sadržaje ipak mogla rezultirati pravnim akcijama protiv kršitelja zakona o skidanju sadržaja s interneta, a kao mogući datum početka "akcije" navodi se 28. studeni.

Ta je varijanta priče prvi put objavljena na TorrentFreaku, pri čemu je navedeno: "Pružatelji internetskih usluga moraju obavijestiti vlasnike prava o IP-adresama s kojih se opetovano skida sadržaj. Oni te informacije mogu upotrijebiti kako bi ih tužili, s obzirom na to da će imati sve potrebne osobne podatke".

Ako opomenuti korisnici zanemare upozorenja koja su im poslana, bit će im usporena internetska veza, pri pokušaju ponovnog pristupanja stranicama za ilegalno skidanje sadržaja preusmjeravat će ih se na edukacijske tutorijale, a ovisno o samom pružatelju internetske usluge može se dogoditi i da budu u potpunosti blokirani.

Pročitajte više