Pogledajte kako je supermjesec sinoć svijetlio iznad Hrvatske

Foto: Hina, Čitatelji Indexa

SINOĆ je Hrvatsku (ali i brojne druge dijelove svijeta) obasjao najbliži ovogodišnji supermjesec, koji se nalazio na 356.922 km udaljenosti. To je ujedno bio i najveći supermjesec 2014. godine.

Prvi ovogodišnji supermjesec imali smo priliku gledati prije nepunih mjesec dana, 12. srpnja, a nakon ovog kolovoškog očekuje nas jedan i u rujnu. Pojava od tri supermjeseca zaredom nije toliko rijetka - i prošle smo godine imali niz od tri no samo je jedan, onaj lipanjski, dobio veliku medijsku pozornost.

Supermjesec je pojava pri kojoj je Mjesec najbliži Zemlji te stoga izgleda veći i svjetliji, ali i izaziva maksimalnu plimu i oseku. Ovu poziciju Mjeseca astronomi nazivaju perigej (točka putanje nekog nebeskog tijela u kojoj je ono najbliže Zemlji).

A osim ovog supermjeseca, postojao je još jedan razlog za gledanje u nebo ovog vikenda: doba je godine za kišu meteora koji se u narodu nazivaju Suze sv. Lovre. Podsjetimo, u pitanju su ustvari Perzeidi, dijelovi kometa Swift-Tuttle od kojih većina nikad ne udari o Zemlju, a ako se to dogodi onda se nazivaju meteoritima. Kad Perzeid uđe u atmosferu potisne zrak ispred sebe te se on zagrijava. Ta vrućina većinu ih raznese te na taj način dolazi do efekta "zvijezda padalica", odnosno onoga što opažamo kad zamišljamo želje.

Točan vrhunac aktivnosti Perzeida nije lako predvidjeti, ali najviše meteora očekuje se u satima pred zoru 13. kolovoza, iako su ih neki uspjeli uočiti već noćas. Pogledajte što su čitatelji Indexa snimili sinoć iznad Hrvatske, a svoje fotografije možete nam slati na foto@index.hr.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.