Pogledajte kako se izgovaraju neke dugačke, ali i čudne riječi na raznim jezicima

Screenshot: YouTube

SVI se sjećamo brzog izgovaranja riječi "otorinolaringologija" kako bismo dokazali da nam se prilikom izgovora ove duge i teške riječi ne plete jezik. No, ona je sa svega 20 slova daleko od nekih "rekorderki" u drugim jezicima.



Tako će Nizozemci za "pripremne radnje za dječju karnevalsku povorku" reći "Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden", a kada se "kontinuirano ponašate kao da ne možete biti oskvrnuti", Mađari će izreći "Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekér".

Najimpresivnije zvuči i izgleda švedska riječ od 67 slova koja označava "zalihu uniforma za osoblje sindikata čistača tračnica tramvajske kompanije"; Šveđanka je "Sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackföreningspersonalbeklädnad" izgovorila sklopljenih ruku i vjerujemo da joj nije bilo lako, no sretna je okolnost za Šveđane što ne postoji često potreba da se ta riječ izgovara.

Ipak, apsolutni je pobjednik engleska riječ od preko 189.819 slova, a označava naziv proteina. Njeno izgovaranje trajalo je tri sata, 33 minute i 23 sekunde. 

 

Pročitajte više