Policajac prijavio sina za prevaru nakon što je u App Storeu napravio račun od 32.500 kuna

Foto: AFP

NAKON što je njegov sin napravio račun od 3700 funti (otprilike 32.500 kuna) igrajući igrice na iPadu jedan ga je policajac iz Clevedona odlučio prijaviti.

Naime, Doug Crossan (48) bio je preneražen nakon što je dobio obavijest da je njegov 13-godišnji sin Cameron na kreditnoj kartici potrošio spomenuti iznos u App Storeu. On tvrdi da tinejdžer, kojem sad prijeti uhićenje i ispitivanje od strane očevih kolega, nije bio svjestan da unutar igrice plaća dodatne troškove te želi da Apple "prebije" taj račun, javlja Daily Mail.

Ali, nakon što su oni to odbili jedino što mu je preostalo, tvrdi on, jest da vlastitog sina, odnosno njegov trošak, prijavi kao krađu odnosno prevaru te na taj način pokuša povratiti novac, a na policiji je sad da odluči je li došlo do kršenja zakona.

"Siguran sam da Cameronu nije bila namjera napraviti to, ali ja sam ga morao prijaviti ako želim da uopće postoji mogućnost da novac dobijem natrag. U teoriji Cameron bi sad trebao biti odveden na ispitivanje, a ako želim zakomplicirati stvari ja to mogu odbiti što znači da bi on bio prisilno priveden. Ustvari, jedino što želim je posramiti Apple. S moralne strane nije mi jasno kako mogu naplaćivati dječje igrice", objasnio je.

Crossan je podatke svoje kreditne kartice ostavio Appleu kad je skidao jedan glazbeni album, a njegov se sin počeo koristiti iPadom ovog prosinca kao pomagalom na nastavi.

Mnoge igrice koje je mladi Cameron igrao su besplatne, ali unutar njih je moguće kupovati razne dodatke, kao što su, primjerice, virutalni zlatnici za koje je u jednoj igri tinejdžer platio gotovo 80 funti (700 kuna). On tvrdi da nije znao da se to dodatno naplaćuje budući da su igre same po sebi bile besplatne: "Nitko od nas nije znao da postoji dodatni trošak s obzirom na to da se za vrijeme igre ne daje jasno do znanja da se neke stvari dodatno naplaćuju. Nevino je mislio da, s obzirom na to da se igrica reklamira kao besplatna, ništa ne znače niti klikovi unutar nje".

Apple je odbio opravdati troškove pozivajući se na roditeljsku odgovornost i činjenicu da iPadovi imaju mogućnost postavljanja lozinki kako bi se spriječili dodatni troškovi ili slučajne kupovine.
 

Pročitajte više