Politički nekorektni i duhoviti: Novi kraljevi stand-up komedije

Tko danas vlada svijetom stand-up komedije? U posljednjih desetak godina scena komedije napreduje, sve je manje sitcomova koji imaju nasnimljeni smijeh i sve je manje i manje cenzure kod stand-up komičara, koji bježe od političke korektnosti i okreću se realnom svijetu i problemima normalnog građanina svijeta.

Danas kao najbolji slove Ricky Gervais, otac "The Officea", i Louis C.K., za kojeg se može reći da je dostojan naslijediti Georga Carlina. Tu su još genijalni Jimmy Carr, otac iz "Pune kuće" Bob Saget kao neočekivano odličan komičar, te kralj svih cinika, Doug Stanhope.

Ricky Gervais trenutno je jedan od najpopularnijih komičara svijeta, i to s razlogom. Njegov put prema mainstream uspjehu krenuo je 1998., kad je sudjelovao u programu Comedy Lab na britanskom kanalu Channel 4. Program se sastojao od pilota humorističnih serija, a njegova solo-epizoda Golden Years, o čovjeku opsjednutom Davidom Bowiejem doveo ga je u prvi plan britanske komedije.

Godinu dana kasnije, počinje snimanje serije "The Office", koja stječe veliku popularnost, a kasnije i američku verziju koja nakon nekoliko izvrsnih sezona jednostavno ne želi pristojno prestati. Gervais je sada dežurni britanski komičar za Amerikance, ciničan, sklon ekstremnom humoru i promoviranju ateizma. Pogledajte njegov "američki" stand up "Out of England 2", snimljen 2010. i nikako ne propustite njegovu najnoviju seriju "Life's Too Short", Warwicku Davisu, patuljku koji pokušava uspjeli u svijetu savršenih i najvećih.


Out of England 2

Louis C.K.
, vjerovatno najbolji komičar današnjice i dostojni nasljednik legendarnog Georgea Carlina. On je običan srednjovječni muškarac, razveden, otac dviju kćeri i vlasnik psa. Ispod obične vanjštine stoji jako duhovit i lud čovjek, opsjednut ljudskim manama poput nezahvalnosti čudima tehnologije i lagodnog zapadnjačkog života.

"Volio bih da sam gluplji. Znam da sam glup, ali volio bih biti još gluplji", posprdno sebe opisuje Louis, poznat upravo po tome što najčešće kritizira samoga sebe. Iako se doima kao tipičan Amerikanac, Louis je kombiniranog meksičkog, mađarskog i irskog porijekla, prvi jezik mu je španjolski, do sedme godine živio je u Mexico Cityju, a i danas je građanin SAD-a i Meksika. Jedan od njegovih najboljih nastupa je "Hilarious" iz 2009., a u prosincu 2011. snimio je novi, Live at the Beacon Theater, kojeg je sam producirao i dao na online prodaju. Iako, piratstvo mu ne smeta. Chewed Up iz 2008. još je jedan izvrstan nastup, i jedini koji je lako naći u cijelosti na YouTubeu.


Chewed Up

U svijetu britanske komedije, rijetko tko ima brži mozak od Jimmya Carra, i nitko ne zna vrijeđati ljude toliko maštovito. Morbidnosti, apsurdne priče, igre riječima i prije svega originalnost, ako guglate Jimmy Carra naći ćete tonu izvrsnog materijala.

Od nastupa na britanskom tlu, preko američkih emisija na Comedy Centralu, pa ponovno do britanskih emisija poput 8 Out of Ten Cats, humorističnog kviza kojeg vodi, i Ten O'Clock live, tjedne političke satirične emisije u kojoj je jedan od glavnih komentatora, Carr je radoholičar svijeta komedije. Provjerite jedan od njegovih najboljih nastupa, Live at the Apollo.


Live at the Apollo (prvi dio)

Bob Saget
je zapravo čudo, on je neočekivano dobar stand up komičar. Neočekivano dobar zato što je to Bob Saget, Danny Tanner iz Pune kuće, humoristične serije koja je pobjeđuje Dadilju i Urkela po lošim šalama. To je isti Bob Saget koji je ekstra iritantno vodio Američki šaljivi kućni video, a danas je glas "odraslog" Teda Mosbyja u seriji "Kako sam upoznao vašu majku".

Bob u stvarnom životu, a i na pozornici, nije onakav kakvog smo ga gledali na televiziji. Sulud, vulgaran, sa šalama koje prate (blago rečeno) čudan tok svijesti, Bob Saget nudi akcijski stand up u kojem mnogo psuje, baca seksualne aluzije i vrlo često vrijeđa samog sebe, "Punu kuću" i "Američki šaljivi kućni video", uz objašnjenja da je bio mlad i nije mogao birati poslove. Stvari koje govori nisu u redu pa se samim tim i njegov nastup za HBO zove "That Ain't Right".


That Ain't Right (prvi dio)

Kad smo već krenuli u domenu crnog humora, najmračniji crni humor nudi Doug Stanhope. Doug je cinik, mizantrop, mrzitelj mnogih stvari, a njegov stand up nastup ne traži nikakvo opravdanje. Toliko sklon vrijeđanju da zna otjerati konzervativnije članove publike van dvorane, Doug je cijenjen upravo zbog svog beskompromisnog pristupa.

Moderna civilizacija nije napravila puno dobroga i definitivno ide u krivom smjeru – to su osnove poruke koje Doug prenosi gledateljima, dok puši cigaretu i pije pivo na stageu. Stanhope ima gomilu nastupa koji su dostupni na internetu, stoga započnite pregled njegovog crnog opusa sa "Deadbeat Hero" iz 2004.


Deadbeat Hero

Pročitajte više