Poljak u mostarskim špiljama snimio nevjerojatne fotografije, za njim stiže i Discovery Channel

Foto: Krzysztof Starnawski

KRZYSZTOF STARNAWSKI, koji je prije četiri godine, zaronivši na čak 283 metra dubine, oborio svjetski rekord u dubinskom ronjenju, ovih je dana, sa svojim ronilačkim timom, posjetio Mostar kako bi sudjelovao na sedmodnevnom speleoronilačkom summitu.

Iako je do sada proputovao cijeli svijet, još neistražene špilje i čarobne lokacije za ronjenje u okolici Mostara, ostavile su posebno dubok dojam na ovog zaljubljenika u tajnoviti, špiljski, podvodni svijet. Očaran ljepotama netaknute prirode, koje su tek rijetki sretnici vidjeli, zaronio je u duboko plavetnilo gdje je snimio impresivne fotografije mističnog, podvodnog svijeta mostarskih špilja.

Ovog bi vikenda u Mostar trebala stići i ekipa Discovery Channela da napravi reportažu o jednom od najpoznatijih istraživača u speleoronjenju, koji kako tvrde njegovi kolege, u špilje ulazi dublje no što se itko drugi među speleoroniocima usudi.

"Krzysztof je Mostar prvi put posjetio proljetos, kao naš gost. Iako se ovdje zadržao samo dva dana, lokacije za ronjenje su ga oduševile, jer sličnih ima još samo u Meksiku koji je lokacija broj jedan na svijetu za speleoronjenje“, rekao je za Index Zoran Vlaho, načelnik Interventne spasilačke službe iz Mostara koja je organizator summita na kom se okupilo 25 gostiju iz čitave Europe.

"Mostar je prekrasan i uzbudljiv grad"

Osim čarobnim fotografijama, o svojim je špiljskim avanturama Krzysztof Starnawski svakodnevno izvještavao i na svom Facebook profilu, a njegovi bi dojmovi u Mostar mogli privući brojne speleologe i turiste željne mira i tišine koju pruža samo netaknuta priroda.

"U Bosni i Hercegovini se krije čitavo bogatstvo špilja, gotovo kao u Meksiku, a iznimno su interesantne jer je većina njih još uvijek neistražena. Čak su i tuneli kojima prolazimo i vidljivost slični kao u Meksiku, no ovdje u Bosni su temperature mnogo niže. Špilja Crno oko je doista čarobna i velik je potencijal za istraživanje. No, zbog vrlo jakih struja, ronjenje u ovdašnjim špiljama moguće je samo tijekom nekoliko dana u godini. Prekrasna špilja s dobrom vidljivošću je i Crno vrelo gdje sam zaronio do dna, na dubinu od 86 metara. Izvor Buna, najveći izvor u Europi, apsolutno je čarobno mjesto no uvjeti za ronjenje su teški, struje su vrlo jake, temperatura je tek osam , a vidljivost je slaba, samo dva do tri metra", napisao je na Facebooku svjetski poznati ronilac čije će vas fotografije velikog podzemnog plavetnila zasigurno ostaviti bez daha.

Pročitajte više