"Ponovno priča iz dupeta": Jim Carrey se usprotivio cijepljenju pa postao predmet sprdnje

Foto: Press

"JIM CARREY u utorak je razveselio fanove 'Acea Venture' tako što je ponovno pričao iz dupeta serijom tweetova protiv cijepljenja", samo je jedan od tekstova koji su se pojavili nakon što je poznati glumac odlučio reći što misli o odluci kalifornijskog guvernera Jerryja Browna da cijepljenje djece učini obavezom roditelja.

"Kalifornijski guverner rekao je da trovanju djece živom i aluminijem obaveznim cijepljenjem. Ovaj korporacijski fašist mora biti zaustavljen", "Govore da je živa u ribi štetna, ali tjerati svu našu djecu da budu cijepljena živom iz tiomersala nije rizik. Ima smisla?", "Ja sam za cijepljenje, ali protiv neurotoksina. Želim da to bude jasno", napisao je Carrey na Twitteru.

Nakon toga uslijedio je niz izuzetno negativnih tweetova i medijskih napisa onih koji su mu htjeli dati do znanja da nije znanstvenik i da bi se trebao držati filmova, a ne širenja sumnjivih linkova na kojima se promiče mnogo puta osporena teorija o povezanosti između tiomersala i autizma kod djece.

Inače, jedna od poznatijih "antivaxerica" je i njegova bivša djevojka Jenny McCarthy koja se također našla na udaru kritika.

Podsjetimo, tiomersal je organska tvar koja sadrži živu i tiosalicilat. To je antiseptičko sredstvo s učinkovitim baktericidnim i fungicidnim djelovanjem, koje se dodaje brojnim preparatima još od 30-ih godina prošlog stoljeća. Koristi se kao konzervans u farmaceutskim preparatima za lokalnu primjenu, a nalazimo ga i u kozmetičkim i biološkim proizvodima; biološki proizvodi koje koristimo kao korisnici zdravstvenog sustava najčešće su cjepiva.

Budući da je u upotrebi desetljećima, opsežne epidemiološke studije pokazale su da tiomersal u cjepivima nema štetnog utjecaja na zdravlje, ali devedesetih je odlučeno da se tiomersal postupno zamijeni drugim konzervansima koji ne sadrže živu.

I dok na većinu negativnih komentara ne vrijedi trošiti riječi budući da im je jedini cilj ismijati Carreyja, dr. Paul Offit, direktor centra za edukaciju o cjepivu iz Philadelphije, tvrdi da je problem ovih tweetova to što unatoč Carreyjevim tvrdnjama da se ne protivi cijepljenju, njegove objave smatra štetnima.

"Ono što ga čini protivnikom cijepljenja jest to da beznačajne probleme pretvara u stvarne. Širi dezinformacije o cjepivima i to ga čini protivnikom cijepljenja", govori Offit.

Komentirao je i pristup Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je krenuo s uklanjanjem aditiva iz cjepiva bez adekvatnog informiranja javnosti.

"Nepotrebno su preplašili američku javnost tiomersalom. Predstavili su živu kao nešto štetno umjesto da su educirali javnost da su razine žive u cjepivima gotovo zanemarive i neusporedivo manje nego bilo gdje drugdje", govori Offit i objašnjava da je upravo to dalo legitimnost argumentima protivnika cijepljenja jer djelovalo je kao priznanje krivice.

"Iskreno, tko je Jim Carrey da komentira znanost? On je glumac. Je li znanstvenik? Ne bih rekao", zaključuje Offit.

 

Pročitajte više