Popustili pod pritiskom: Gavella povlači sporne plakate koji su razljutili vjernike

Foto: Facebook

IAKO je pristup sve samo ne originalan, reklamiranje filma, predstave, albuma ili knjige, najefikasnije je ako u promociji uspijete razljutiti vjernike.

Ne tako fine mrtve djevojke

Upravo je to bio slučaj s predstavom "Fine mrtve djevojke" koja je plakatom uspjela uvrijediti, ali i na reakciju potaknuti brojne vjernike koji su na Facebook stranici kazališta Gavella pokazali svoje neslaganje. Naime, na plakatu se nalaze dva kipa Djevice Marije u zagrljaju, čime se jasno sugerira tematika predstave.



To je, naravno, uvrijedilo vjernike koji su u komentarima iznijeli svoje zgražanje. "Plakat je umobolan ali to ste htjeli,da se oko njega digne prašina", "Sramotno vrijeđanje Majke Božje...oprosti im Gospodine, jer ne znaju što čine...otvori im oči i srca da upoznaju ljubav..Tebe Bože moj...", "Sramota i nekultura. Žalosno je na što ste se spustili. Sa Muhamedom se sigurno nebi tako igrali. Ali neka, možda i dobijete publicitet koji traje kratko, ali na duge staze ste izgubili neke od vjernih posjetitelja ali i svoj moralni i kulturološki ugled ako ste ga zapravo ikada i imali.", "Malo ljudi posjećuje Vaše, pardon, vaše kazalište pa ste ovako s uvredama mislili podići prašinu i zainteresirati ljude za predstavu? A baš jadno", "Kad imaš lošu predstavu, napraviš provokativni plakat i to je to...", samo su neki od komentara. 

Spamom do pravde


Katolička udruga Vigilare uključila se u ovu akciju svojom uobičajenom metodom "spamanja" pa se tako na njihovoj stranici našao poziv na reakciju.



"Gradsko dramsko kazalište Gavella u oglašavanju jedne od svojih predstava "Fine mrtve djevojke" koristi plakate na kojima se na izrazito vulgaran, uvredljiv i ponižavajući način prikazuje Blažena Djevica Marija. Ovime se na najgrublji način ismijavaju, omalovažavaju i vrijeđaju svetinje, kao i vjerski osjećaji većine građana u Republici Hrvatskoj.", stoji u njihovom pozivu, a ispod se nalaze e-mailovi i brojevi telefona onih na čiju bi adresu pritužbe trebali slati.

U svakom slučaju, predstava Dalibora Matanića medijsku je pozornost dobila, a kako će se to odraziti na posjećenost, pokazat će vrijeme.

Naknadno smo dobili priopćenje Darka Stazića, ravnatelja gradskog dramskog kazališta Gavella, a prenosimo ga u cjelosti:  

"Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih  internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za  predstavu "Fine mrtve djevojke", po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište "Gavella", već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta "Gavella" donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe.

 
Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu. 



Još jednom ponavljam kako namjera kazališta nije bila povrijediti bilo koga, te se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima javno ispričavam u ime kazališta "Gavella" i u svoje osobno ime. Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom, pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu. 

Zahvaljujemo svima onima koji su nam u raspravama na portalima i društvenim mrežama pružili podršku tijekom kampanje koja se vodila, i za koju se nadam da će ovime završiti."

Uklanjanje spornih plakata sa svih javnih površina naložio je i gradonačelnik Milan Bandić

"Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport izražava žaljenje što je ovim nepromišljenim činom Gradsko dramsko kazalište Gavella povrijedilo osjećaje vjernika", piše u priopćenju koje potpisuje pročelnik navedenog ureda Ivica Lovrić.

 

Pročitajte više