Posao kao dobitak na lutriji: Stažisti u Appleu mjesečno zarade i do 50 tisuća kuna

Foto: Press

ZAMISLITE ovo, dobili ste posao iz snova, ali o tome nikome ne smijete pričati, objavljivati radosnu vijest na Facebooku ili o svojim dostignućima pisati u svom životopisu.

Neki će reći "koga briga, bitno je da je posao dobare", a drugi će pak oko cijele priče razviti niz teorija zavjere. Bilo kako bilo, upravo kroz to prolaze stažisti u Appleu, ali neki su od njih odlučili prekinuti šutnju i otkriti zanimljive detalje o svojim iskustvima.

"Žele na tržište izbaciti najbolji mogući proizvod, ali ne žele da bilo tko o tom proizvodu zna bilo što unaprijed. Nikom ne smijete pričati o svom poslu, a nitko osim članova najuže obitelji ne smije znati na čemu radite", rekao je jedan od bivših stažista za Business Insider.

Naravno, Appleova tajnovitost je u potpunosti razumljiva i malo je tko iznenađen da se na nju obvezuju i stažisti, ali neki će reći i da je ovaj pristup pogrešan i da je otvorena suradnja sa zaposlenicima i korisnicima daleko bolji pristup.

Jedan od bivših stažista, Brad,  otkrio je i po čemu se posao u Appleu razlikuje od ostalih firmi u Silicijskoj dolini.

Kako dobiti posao

Proces zapošljavanja drukčiji nego u Googleu ili na Facebooku. Apple ispituje kandidate za određene poslove unutar tvrtke, a ispitivanje provodi upravitelj određenog tima.

Google i Facebook, s druge strane, provode intervjue koji su općeniti, a kandidate tek nakon razgovora smještaju u određeni tim u skladu s njihovim vještinama.

"Bio je to prilično jednostavan razgovor. Razgovarali smo samo o mojim prijašnjim poslovima. No, bio sam super zadovoljan kad su mi ponudili posao i prihvatio sam ga i prije nego su mi rekli kolika je plaća", govori Brad.

Odlična plaća

Apple svoje stažiste plaća jako dobro. Naime, prosječni stažist zarađuje 38 dolara na sat (257 kuna), a mjesečna plaća iznosi gotovo 7000 dolara (47,390 kuna).

Stažistima su plaćeni i prekovremeni sati kojih se tjedno nakupi četrdesetak, a sve iznad 60 sati obračunava se dvostruko pa svi zaposleni imaju savršenu priliku osigurati budućnost s tim da ne plaćaju ni stanarinu jer Apple im nudi besplatni smještaj. Naravno, ako vam ne smeta da živite s još jednim zaposlenikom.

I dok bi nekima to moglo smetati, mnogi stažisti tvrde da je živjeti s nekim najbolja stvar koja vam se može dogoditi jer ne samo da imate društvo već možete razviti prijateljstva s talentiranim ljudima iz cijelog svijeta te s njima razmjenjivati iskustva.

Apple svim strancima pokušava olakšati preseljenje što je više moguće pa im pomažu i kod papirologije. Imaju razumijevanja i za one kojima engleski nije prvi jezik.

"Bez obzira radi li se o poslu ili privatnim druženjima, ekipa je uvijek bila puna razumijevanja", govori Maxime Britto koji je u SAD preselio iz Francuske.

Kultura tajnovitosti

Appleov cilj je "iznenaditi i oduševiti" govori Brad koji tvrdi da je sve na čemu rade obavijeno velom tajne, a čak ni zaposlenici u drugim odjelima na znaju što se događa u drugim odjelima pa iz jednog dijela zgrade ne možete doći u drugi dio.

"Sve je pod ključem. Nema fotografiranja na kampusu. Totalno je luda atmosfera", govori Brad i dodaje da svi stažisti prolaze trening tajnovitosti, ne samo zbog sprječavanja curenja informacija već i zbog funkcionalnosti sustava i pokušaja da se spriječi natjecanje dviju skupina da ostvare isti cilj.

Ponekad Appleovi zaposlenici rade na proizvodu iako ne znaju o čemu se radi. Brad je radio na iPadu 2010. Preciznije, radio je na većem zaslonu, ali nije znao za što će se točno zaslon koristiti.

"Nismo znali radi li se o velikom telefonu ili malom laptopu. Tek kada ga je Jobs predstavio na pozornici znali smo da smo posljednje dvije godine radili na iPadu", priča Brad.

Druženje s visoko pozicioniranim zaposlenicima

Apple svim stažistima daje mogućnost da nešto nauče od visoko pozicioniranih zaposlenika kao što su Tim Cook ili Jony Ive.

Oni im daju savjete kako si olakšati posao, kako funkcioniraju različiti odjeli, ali i kako napredovati u kompaniji. No, tu su i manje poznati detalji o postojećim proizvodima.

Primjerice, doznali su s kakvim su se problemima susretali dizajneri tijekom rada na kameri za iPhone 6.

"Borili su se oko toga hoće li kamera viriti ili ne. Dizajneri i ekipa zadužena za kamere nikako se nisu mogli složiti oko toga. Ive nije želio da viri jer izgleda ružno. Preostale su im dvije opcije, ili će uređaj biti deblji ili će kamera biti lošija", govori.

Ne traže druge poslove

Osim tajnovitosti, Apple se razlikuje po još jednom detalju - lojalnost. Naime, dok zaposlenici Googlea i Facebooka često odlaze u druge kompanije ili osnivaju vlastite, Appleovi zaposlenici ostaju u kompaniji i po 25, 35 godina.

Čim stažiranje završi, mnogi stažisti dobivaju posao ako su, naravno, zadovoljili.

"To je ludo. Nisam to viđao drugdje. Njihova lojalnost je suluda. Ne traže drugi posao, a čak ni ne znaju što se nudi na tržištu", govori bivši stažist i dodaje da Apple tu odanost itekako dobro plaća.

"Ljudi dolaze na posao novim sportskim automobila, a samo su obični programeri. Ne direktori ili nešto slično. Stoga, jasno vam je zašto ne žele otići", zaključuje Brad.

Apple nije želio komentirati njegove izjave.

Pročitajte više