Posao koji nitko ne želi raditi - unatoč godišnjoj plaći većoj od 400.000 kuna

Foto: Shutterstock

IAKO je godišnja plaća veća od prosjeka u Velikoj Britaniji, oko 40.000 funti (420.000 kuna), peradarska industrija ima velikih problema s pronalaženjem "pilić-spolnika".

Ova je kovanica potpuno izmišljena, ali posao nije: u pitanju su ljudi koji određuju spol pilićima. Točnije, radi se o prilično osjetljivom zadatku koji zahtijeva spretnost i oštar vid te ga ne može obavljati stroj. Od radnika se traži da prouče "minijaturne razlike" na genitalijama pilića kako bi im odredili spol. A u Velikoj Britaniji je trenutno takva nestašica za ovim stručnjacima da je krovno peradarsko udruženje od Vlade tražilo da ovu poziciju stave na popis zaposlenja u kojima kronično nedostaje radnika, prenosi Independent.

Ako se zaposlenje nađe na ovom popisu, olakšava industriji regrutiranje i izvan EU, uključujući i Južnu Koreju, gdje je spomenuto otkrivanje spola kod pilića posao visokog statusa.

Ipak, njihov zahtjev nije odobren, i to unatoč tomu što prošle godine nije zaposlen niti jedan ovakav radnik.

Inače, od onih koji rade ovaj posao očekuje se da "sortiraju" oko 1000 pilića na sat - između 13 i 20 po minuti - uz točnost od 98 posto u smjeni od 12 sati, bez da ozlijede piliće.

Iz peradarske organizacije su poručili da potencijalne određivače spola pilićima obeshrabruju tri godine intenzivnog treninga u kojem trebaju "razviti senzibilitet i vještinu kako bi pouzdano odredili spol ptice".

Pročitajte više