Posljednji Kemalov koncert: Poželio sam mu da sve prođe dobro, a on je samo rekao "dašta će"

Foto: Dalibor Ostojić

LEGENDARNI bosanski pjevač Kemal Monteno preminuo je jučer u zagrebačkoj bolnici zbog problema sa srcem uslijed dugogodišnje borbe sa šećernom bolesti.

Mediji su ovih dana prepuni priča o pjevaču, njegovim nezaboravnim pjesmama, koncertima i izjavama prijatelja i kolega koje je ova tužna vijest zatekla.

Među njegovim prijateljima je Dalibor Ostojić, suvlasnik bara Gardens u Međugorju gdje je pjevač 8. studenog 2014. održao svoj posljednji koncert.

"Namjeravao je nakon toga održati i koncert u Zagrebu, ali već je sljedećeg dana morao u bolnicu na transplantaciju bubrega", rekao je za Index Ostojić i nastavio: "Zadnji nastup je održao zajedno s Paulom i Đelom Jusićem".

Koncert je bio pun emocija, obostrane ljubavi između njega i publike

Suvlasnik dodaje kako je atmosfera bila i kao svakog puta kada bi Kemo nastupao: "Pun emocija, obostrane ljubavi između publike i njega. Bio je to njegov peti nastup u Gardensu u četiri godine. Dosta gostiju tražilo me da ga tada pozovem. Neki su mi čak rekli da nam je Kemo slabo i sugerirali mi da ga pozovem da ga čuju još jednom".

"Bili smo prijatelji. Čuli bismo se i nevezano za nastupe. Uvijek bi došao rano popodne na dan nastupa i ostao se družiti s gostima i nakon nastupa. Ručali bismo, zezali se, družili", govori nam Ostojić.

"Jutro nakon nastupa nazvao me i rekao da je već otišao za Zagreb, da su ga zvali iz bolnice. Pozdravili smo se, zaželio sam mu da sve prođe u redu, a Kemin je odgovor bio 'ma dašta će'. Pozdravi mi svu ekipu i čujemo se", završava Ostojić.

A nakon ovog koncerta legendarni je Kemica, kako su ga najbliskiji prijatelji zvali, imao još puno planova. Namjeravao je na turneju po Europi, a za Novu godinu trebao je nastupiti u Španjolskoj. Tom se nastupu, nažalost, ispriječila bolest i odlazak u bolnicu, kazala je za Index njegova dugogodišnja suradnica i prijateljica Paula Jusić, supruga Đele Jusića Juniora.

"Mi smo zadnjih dvije godine jako puno surađivali i nastupali zajedno i planirali smo zajednički nastup u Andaluziji u Španjolskoj, nažalost, to je otpalo jer se dan prije toga, nakon uspješne transplantacije, pojavila temperatura i Kemica je morao u bolnicu. Iz tog je razloga taj nastup otkazan. S tim da smo ga u tim danima htjeli poštedjeti pa smo bili prilično tihi po tom pitanju".

Kemal me puno toga naučio, jedino me nije naučio kako preboljeti njegov prerani odlazak

Također, gđa. Jusić se prisjetila i posljednjeg nastupa u Međugorju: "S njim je svaki trenutak poseban. On je čovjek koji je prštao od energije i tamo smo se jako lijepo družili. Prolazi mi kroz glavu kako smo s njegovim bliskim prijateljem iz djetinjstva, Franom Pašalićem iz Marine Frapa (kojeg je Kemo nagovarao da dođe), sjedili, smijali se i družili. I bio je pun planova kao i obično. Kazao je: 'Toliko nam je bilo dobro u Međugorju, moramo to ponoviti, odmah poslije blagdana'...".

Nastupati s Kemom, kaže, bio je uvijek neponovljiv doživljaj: "Svaka je pjesma uvijek ispočetka bila novo iskustvo, ispunjavala dušu. Zaista bi vas oplemenio svaki nastup s njime i zapravo sam sretna što sam imala privilegiju s njim dijeliti scenu. Da poslije 20 godina prijateljstva posljednje dvije godine i surađujem s njim i dijelim scenu. Puno me toga naučio, jedino me nije naučio kako preboljeti taj njegov prerani odlazak. Zahvalna sam za to ogromno bogatstvo koje mi je podario svojom suradnjom, to je neprocjenjivo i to je privilegija. Jer on je toliko bio jedinstven i poseban i jednostavan. Baš je bio duša i prenio je tu dušu na mene i na mojeg supruga i na tu dugu suradnju i lijepe trenutke, putovanja i druženja. Znali smo reći da smo Trio Fantastico".

"Bili smo puni planova. Ni smo ni mi vjerovali. Mi smo čuli dan prije svega ovoga što se dogodilo i pričali si viceve. A on je kazao: 'Malecka, molim te, sve se lijepo pripremi, definitivno idemo sad u Švedsku pa za Valentinovo u Dansku pa onda imamo 8. mart, turneju'. Zvao me Malecka. I često me znao na nastupu najaviti kao svoju ljubimicu i to je nešto što me ispunjava", dodala je.

Koncert u Beogradu već je postala tradicija za 8. mart i planirana je velika fešta, ali "nažalost, sudbina je htjela drugačije", kazala je Jusić i dodala: "Sve nas je zadužio da ga se sjećamo po njegovim pjesmama koje su bezvremenske i time što je objedinio generacije. Danas za njim plaču i djeca i mladi i odrasli i stari i cijela regija. Glazbom je objedinio sve. I dodatno me žalosti kad se sjetim da je njegov posljednji album s onim prekrasnim stihovima: 'Što je život, tek sreća i tuga, prazan kofer i krivudava pruga'. Rekla sam mu: 'Kud Kemice tako?' I na kraju ispadne da je to bio oproštaj".

Pročitajte više