Poslušajte kako zvuči kad se balkanski folkeri inspiriraju svjetskim rokerima



BALKANSKE turbo-folk zvijezde kroz godine rada inspirirale su se i svojim slavnim svjetskim kolegama. Legendarne pjesme svjetskog rocka i metala često su služile kao melodijski predložak za neki novi hit balkanskih zvijezda. Portal bturn napravio je popis onih najočitijih i najpoznatijih.

1) Mira Škorić - "Sva čuda da se dogode"

Mira je navodno karijeru započela kao rokerica, s prijateljem koji je svirao gitaru. Ipak, kasnije se odlučila prebaciti na folk. Škorić je postala jedna od ikona folka, a u pjesmi "Sva čuda da se dogode" hrabro je uzela melodiju "Led Zeppelina" i njihovog hita "Kashmir".

2) Ceca - "Ljubav fatalna"

Kraljica srpske folk scene u počecima svoje karijere inspirirala se grupom "Queen" i njihovom legendarnom stvari "Another One Bites the Dust".

3) Dino Merlin - "Mjesečina"

Bosanski glazbenik obožavan je na cijelom Balkanu, a hit "Mjesečina" neodoljivo podsjeća na pjesmu grupe "UB40" - "Where Did I Go Wrong".

4) Indira - "Preko, preko"

Indira Radić uzela je hit njemačkih metalaca iz "Rammsteina" "Du hast".

5) Dragan Kojić Keba - "U crno obojeno"

Dragan je također srpski folk pjevač, koji se nije uopće potrudio prikriti podrijetlo svoje pjesme. Čak je i pjesmu nazvao "U crno obojeno" po uzoru na "Paint It Black" Roling Stonesa. Osim melodije, uzeo je čak i neke stihove. Do danas ga ismijavaju zbog ove pjesme.

6) Džej - "Dan bez svetla"

Đej je beogradska legenda. Odrastao je u siromaštvu, kasnije se proslavio, a navodno je bio uključen u brojne kriminalne radnje; od kockanja do svodništva. U ovoj pjesmi podsjetio je na Michaela Jacksona i njegov hit "They Don't Care About Us".

7) Džej - "Mrak mrak"

Jasno vam je da Džej očito obožava skidati svjetske hitove, a za pjesmu "Mrak mrak" poslužio se hitom "Thuderstruck" australskih legendi "AC/DC".

8) Seka Aleksić - "Idi pre jutra"

Jedna od najpopularnijih folkerica današnjice u ovoj pjesmi podsjetila je na "Rising Force" Yngwie Malmsteina.

9) Marko Perković Thompson - "Iza devet sela"

Domaći pjevač u ovoj pjesmi poslužio se popularnim tonovima ABBA-e i hita "Super Trooper".

10) Tap011 - "Pekara"

Tap011 u Srbiji su devedesetih bili ono što je danas grupa LMFAO u svijetu. Iako imaju poprilično glupe stihove, oraspolože vedrom melodijom, koja je preuzeta od "Ini Kamboze" i pjesme "Here Comes The Hotstepper".

Pročitajte više