Postoje nevjerojatne priče o dobitku na lutriji, ali Hrvati imaju najnevjerojatniju

Foto: Screenshot/Euro Millions/Shutterstock

HRVATSKU trenutno trese "post-dobitnička" groznica i svi razmišljaju o tome što bi učinili s nevjerojatnih 132 milijuna koliko je osvojila jedna Zagrepčanka.

Mnogo je sretnika kojima se ta želja ostvarila, a neki od njih vjerojatno bi priznali da to možda i nije najbolje što im se dogodilo u životu. Posebno neki ljudi s ove liste koju sastavila ekipa sa stranice Oddee.

Zanimljivo je spomenuti i kako se na prvom mjestu našao Frane Selak ili "najsretniji čovjek na svijetu".

1. Frano Selak


Frano Selak poznat je kao "naj(ne)sretniji čovjek na svijetu", a ako je vjerovati njegovim pričama, ovaj hrvatski profesor glazbenog preživio je nekoliko nevjerojatnih nesreća s manjim posljedicama. U siječnju 1962. putovao je vlakom iz Sarajeva za Dubrovnik. Vlak je sletio u ledenu rijeku, a poginulo je 17 ljudi. Selak je samo slomio ruku. 1963. godine putovao je avionom iz Zagreba u Rijeku kada su se vrata za izlaz u slučaju opasnosti otvorila, a on je kroz njih ispao iz aviona i sletio - na stog sijena.

1966. autobus u kojem se vozio sletio je u rijeku. Poginulo je četvero ljudi, Frano je preživio.

1970. izbjegao je nesreću nakon što se na benzinskoj crpki njegov automobil zapalio, a 1973. preživio je još jedan požar. 1995. udario ga je autobus, ali pretrpio je samo manje ozlijede. Godinu dana kasnije izbjegao je još jednu prometnu nesreću. Naime, sletio je s litice i završio na drvetu.

2003. godine opet mu se osmjehnula sreća i osvojio je 5 milijuna kuna na lutriji. Strani mediji svojevremeno su pisali kako se Frano odrekao osvojenog bogatstva, ali činjenica je da je novac potrošio.

I sam tvrdi da ga možete gledati kao najsretnijeg ili najnesretnijeg čovjeka na svijetu.


2. Arnim Campbell

2007. godine, Donni Campbell postalo je sumnjivo ponašanje njezinog supruga Arnima. Odjednom je stalno gasio televiziju i isključivao telefonsku liniju.

Kada je upisala ime supruga u Google, otkrila je od nje skriva dobitak na lutriji. Arnim je bio jedan od 17 dobitnika iznosa o 10 milijuna dolara. Donna je u međuvremenu tražila razvod - i polovicu njegovog dobitka.

3. Derek Ladner

Dereku Ladneru više nikada neće smetati njegova zaboravljivost.

2007. godine osvojio je pola milijuna funti. Tjedan dana kasnije sjetio se kako je greškom dva puta uplatio isti listić, i time udvostručio svoj dobitak.

4. Carl Atwood

Amerikanac Carl Atwood 2004. godine osvojio je 73 tisuće dolara na lutriji. Nekoliko sati kasnije krenuo je prema dućanu u kojem je kupio listić. Na neosvijetljenom križanju udario ga je kamion, i Atwood je ubrzo preminuo.

5. William Post

William "Bud" Post iz Pennsylvanije osvojio je 16,2 milijuna dolara 1988., ali na kraju je ostao na socijalnoj pomoći.

Naime, prvo ga je tužila bivša djevojka kojoj je morao isplatiti dio dobivenog iznosa. Zatim je policija uhitila njegova brata koji je unajmio plaćenog ubojicu da ga "sredi" ne bi li tako naslijedio dio novca. Nakon toga počela ga je salijetati i rodbina i nagovarati ga da uloži u zajedničke poslove. Oba su posla propala, a zavadio se i s rodbinom.



No, to nije sve. Post je završio u zatvoru kada je pucao na utjerivača dugova, a samo godinu dana nakon što je osvojio jackpot, bio je u dugu milijun dolara.

William je na kraju zaključio da je bio naivan i proglasio bankrot. Umro je početkom 2006. u teškom siromaštvu.

6. Mary Wollens


Kanađanka Mary Wollens (86) nekoliko dana prije izvlačenja lutrije u Ontariju, sanjala je "srećku i veliki ček". No, to bismo sve mogli pripisati histeriji koja nastaje uoči velikih dobitaka da Mary nije osvojila 16 milijuna dolara.

Štoviše, toliko je bila uvjerena u pobjedu da je iste brojeve iz sna uplatila dvaput. Mnogi bi ovo nazvali gubljenjem novca, ali ne i Mary. Još je zanimljivije to da se njezina odluka pokazala pametnom.

Naime, druga je osoba uplatila iste brojeve pa je Mary jackpot od 24 milijuna podijelila s drugom osobom i samom sobom te se kući vratila sa 16 milijuna dolara.

7. Timothy O'Brien

U travnju 1995. Timothy O'Brien počinio je samoubojstvo vjerujući da nije uplatio dobitnu srećku koju je dijelio s prijateljem. Naime, neprestano je uplaćivao iste brojeve, ali tog je tjedna to zaboravio učiniti.


Nažalost, bio je u krivu. Čak i da je srećku uplatio, on i njegov kolega dobili bi samo 47 funti, a ne 3,2 milijuna. Naime, Timothy se zabunio jer izvučena su samo četiri od šest brojeva.

8. Evelyn Adams

Šanse da osvojite na lutriji neopisivo su male i jednake šansama da vas pogodi munja. Čak i ako vam se dogodi jednom, neće se ponoviti. No, to očito ne vrijedi i za Eveyln Adams iz New Jerseya koju je jackpot "pogodio" dva puta - 1985. i 1986.

Sveukupno, osvojila je 5,4 milijuna dolara, ali 20 godina kasnije nije imala ni centa i živjela je u kamp kućici. Naravno, investiranje i štednja nije nešto o čemu je pretjerano razmišljala.

9. Virginia Pike


Virginia Pike iz Virginije, osvojila je lutriju od milijun dolara dvaput u istom danu. Naime, Pike je uplatila dva listića s istim brojevima.

Nije uspjela pogoditi svih šest brojeva, no pet dobitnih brojeva bilo je dovoljno da joj se isplati po milijun dolara po listiću.

Dva milijuna dolara u osnovi duguje braku svojih roditelja. Za ABC je ispričala kako je birala dobitne brojeve. "Odabrala sam brojeve zasnovane na godišnjici braka mojih roditelja i njihovim godinama te ih dijelila s brojem godina koje su proveli u braku", rekla je Virginia.



10. Obitelj Oksnes

Ono što većini ne uspije za čitavog života niti jednom, jedna je norveška obitelj ostvarila tri puta u šest godina.

Naime, obitelj Oksnes unutar šest je godina tri puta osvojila glavni dobitak na nacionalnoj lutriji, na taj način prikupivši više od tri milijuna eura u svoj budžet.

Devetnaestogodišnji Tord je postao treći član obitelji koji je osvojio jackpot, nakon što je to već uspjelo njegovoj sestri Hege Jeanette i ocu Leifu, a dobitak su svaki put osvojili kad je Hege bila trudna ili netom rodila. Dvije od tri dobitne kombinacije izvučene su samo nekoliko sati nakon što je ona rodila.

Tordov je dobitak bio najveći (1,6 milijuna eura), Hege je osvojila 1,1 milijun eura, a njihov otac pola milijuna.

"Sretna trudnica" za AFP je izjavila da je njezina preostala tri brata, koji još nisu ništa osvojili, nagovaraju da ima "još barem desetero djece": "Uvijek je lijepo roditi dijete, ali to se ne događa po naredbi", objasnila je.

Pročitajte više