Postoji li život poslije smrti: Znanstvenici napravili dosad najopširnije istraživanje

Foto: Shutterstock

ČINI se da bi znanstvenici napokon mogli pronaći "neko svjetlo na kraju tunela".

U najopširnijoj studiji ovakve vrste dosad, došli su do rezultata da se određeni pacijenti sjećaju detalja koji su se dogodili nakon što su klinički preminuli. Istraživanje se provodilo na britanskom sveučilištu Southampton, u kojem su dobiveni rezultati da je 40 posto ljudi, koji su preživjeli kliničku smrt, osjećalo određenu vrstu svijesti tijekom vremena kad njihovo srce nije kucalo.

"Znamo da mozak ne može funkcionirati jednom kada srce prestane s kucanjem. Ali, u ovom istraživanju došli smo do rezultata da su neki pacijenti zadržali svijest i do tri minute nakon kliničke smrti, iako se u principu mozak izgasi 20-30 sekundi nakon što srce prestane s kucanjem", objasnio je doktor Sam Parnia iz New Yorka, koji je u svom dijelu istraživanja obuhvatio 15 bolnica u Americi, Engleskoj i Austriji te 2060 zasebnih slučajeva srčanih zastoja, kroz četiri godine.

Njegov tim istraživača tim također je uspio doći do 330 pacijenta koji su doživjeli srčani udar te je njih 140 pristalo na razgovor, u kojem su opisali svoja iskustva. No, 61 posto intervjuiranih se nije moglo sjetiti ničega, dok je ostatak njih mogao.

Parnia je također naveo da se jedan pacijent mogao sjetiti  svega nakon što je klinički preminuo.

"Vidio je i čuo sve što se događalo u prostoriji intenzivne njege gdje su ga pokušali oživjeti. Muškarac je do najsitnijeg detalja opisao što se tada događalo", kazao je Parnia, prenosi Telegraph.

Također se nerijetko događalo da su pacijenti tijekom tog razdoblja osjećali slične emocije, prije svega - strah i osjećaj proganjanja. Neki od njih su vidjeli slike svoje obitelji i vrlo jako svjetlo.

Istraživači ipak žele naglasiti da je njihova studija dokazala kako ovo područje još treba jako dobro istražiti, s obzirom da nisu svi doživljaji pacijenata nakon smrti isti.

"Ovakvi znanstveni dokazi su u najboljem slučaju dvosmisleni", zaključio je Parnia.

Pročitajte više