Povjesničar zgrozio javnost: Vozačicama u Americi i Europi nije bitno hoće li ih netko silovati

Screenshot: YouTube

TIJEKOM gostovanja u jednoj emisiji na saudijskoj televiziji Rotana Khalijyya, povjesničar Saleh al-Saadoon pokušao je opravdati zabranu upravljanja motornim vozilima koja je nametnuta ženama u Saudijskoj Arabiji.

Al-Saadoon objasnio je da podržava zabranu jer bi "žene mogle biti silovane pokvari li im se auto", a dodao je i da ženama u Americi i Europi "nije bitno hoće li ih netko silovati".

Naravno, njegovo suludo objašnjenje naišlo je na kritiku i zgražanje, ne samo gledatelja već i užasnute voditeljice koja ga je upitala odakle mu ta informacija.

"Za njih to nije prevelik problem osim u kontekstu moralne štete. U našem slučaju, radi se o problemu društvene i vjerske naravi", rekao je povjesničar na užas ostalih gostiju u studiju kojima je poručio: "Slušajte me i naviknite se na to što društvo misli".

U nastavku je objasnio da žene koje ne voze dobivaju kraljevski tretman jer ih njihovi očevi, ujaci, sinovi i nećaci uokolo razvoze kad god požele.

Nakon što ga je voditeljica upitala ne misli li da ista opasnost postoji i u slučajevima kada ih voze drugi muškarci, al-Saadoon je dao još luđi odgovor.

"Istina, prijetnja postoji. No, postoji i rješenje, ali vlasti za to ne žele ni čuti. Naime, rješenje je uvoziti vozačice iz drugih zemalja kako bi uokolo razvozile naše žene", rekao je al-Saadoon.

Inače, u Saudijskoj Arabiji žene mogu biti kažnjene bičevanjem uhvate li ih za volanom, a 25-godišnja Loujain Hathloul nedavno je uhićena nakon što je autom pokušala ući u zemlju iz susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pročitajte više