Povratak u prošlost: Sjećanja su stvarna koliko i originalno iskustvo

MNOGIMA OD NAS dogodilo se da se izgubimo u "živim sjećanjima" na neke uzbudljive događaje iz prošlosti ili se pak u mislima opet vratimo u bezbrižne dane djetinjstva.

Istraživanje u kojemu su korišteni rezultati magnetske rezonance pokazalo je da sjećanja pokreću iste dijelove mozga kao i originalno, doživljeno iskustvo.

"Ukoliko mentalno proživljavamo neki događaj iz prošlosti, ponekad je osjećaj kao da putujemo kroz vrijeme i ponovo proživljavamo taj trenutak. Naše je istraživanje pokazalo da kompleksna radnja prisjećanja nekog proživljenog iskustva evocira ponavljanje čitave moždane aktivnosti koja je bila prisutna kod originalnog iskustva. To pomaže u objašnjenju toga zašto nam se 'živo sjećanje' ponekad čini nevjerojatno stvarnim", naglasio Brad Buchsbaum, koji je bio na čelu istraživanja.


Da bi svoje pretpostavke upotpunili argumentima, istraživači su od sudionika zatražili da gledaju filmiće na YouTubeu i pokušaju ih upamtiti, pritom im MRI uređajima skeniraju mozak. Grupa od 20-ak ljudi u dobi od 18 do 36 godina pogledala je oko 12 video-klipića od kojih je svaki trajao devet sekundi. Nakon toga, prošli su memorijski trening i zatim "mentalno" reprizirali pogledane klipiće, objašnjavajući istraživačima čega se sve sjećaju. Rezultati u bili zapanjujući – sjećanja sudionika aktivirala su čak 91 posto istih moždanih funkcija kao i prilikom gledanja filmića. Dio mozga koji se pritom najviše aktivira jest cerebralni korteks, područje koje ima ključnu ulogu u memoriji, koncentraciji, svjesnosti i jeziku.

Pročitajte više