Poznati pomažu znanost: Brian May doktorirao astrofiziku, DiCaprio snimio film o ekologiji



IAKO su poznati holivudski glumci i svjetski glazbenici sa sveučilišnom diplomom prije iznimka nego pravilo, portal LiveScience sastavio je listu nekoliko poznatih koji su završili neki fakultet ili se iznimno angažirali u području prirodnih znanosti te darovali milijune dolara u znanstvene svrhe.

Leonardo DiCaprio

Tako je glumac Leonardo DiCaprio darovao nekoliko milijuna dolara Svjetskoj zakladi za zaštitu prirode, ali i udruzi za spas tigrova, a da je njegova borba za spas planete neprekidna, govori i to da je snimio dokumentarni film "11th Hour".

Brian May
Glazbenik iz grupe Queen na završnoj godini studija iz astrofizike morao je birati hoće li se baviti glazbom ili posvetiti svom završnom radu daleke 1969. godine. Brian je izabrao glazbu, ali astrofiziku nije mogao zaboraviti. Tek 2008. godine vratio se istraživanju zvijezda te stekao doktorat. Asteroid 52665 Brianmay danas nosi ime po njemu, a May je s kolegom napisao i knjigu "Bang! The complete history of the universe".

Amanda Peet


Nakon što su brojni poznati ustali u kampanji koja je promovirala da cjepivo protiv dječjih ospica izaziva zaušnjake i rubeolu te uzrokuje autizam i Chronovu bolest, Amanda se svima suprotstavila, a posebno pseudoznanstvenicima koji su širili te netočne informacije. Postala je glasnogovornica Every Child By Two koja potiče cijepljene djece.

Tom Hanks


Glumac Tom Hanks veliki je obožavatelj svemira i NASA-e, a  čak je 1970. godine u filmu "Apollo 13" utjelovio astronauta Jima Lovella. Uz to je član National Space Societyja te je snimio dokumentarni film o osvajanju mjeseca.

Pročitajte više