Precizna ruka pravde: Upoznajte najbolju policijsku crtačicu kriminalaca

ZA SPREČAVANJE zločina ponekad doista nisu potrebni značka, uniforma i vatreno oružje. To zna i  Lois Gibson koja u hvatanju kriminalaca policiji pomaže već 30 godina.

Kako prenosi Huffington Post, Gibson je najuspješnija policijska crtačica fotorobota danas, a kao dokaz toj tvrdnji, ima i potvrdu iz Guinnessa. Njeni nevjerojatno precizni crteži pomogli su policiji Teksasa u hvatanju više stotina ubojica, silovatelja ili otmičara. No, za dobrog obavljanje ovog posla, tvrdi, nije bitno samo crtačko umijeće.

Empatija i dobro uho

"Najvažnije je da vam osoba vjeruje, tad će vam se sigurno otvoriti. Sto posto njih tvrdi da se ne može sjetiti ničega kad sjednu preko puta mene. Ipak, na kraju se uvijek prisjete nekog detalja. Treba imati dobro uho i strpljenje i to uvijek rezultira slikom sumnjive osobe", naglašava Gibson.

Empatija koju Gibson pruža svojim sugovornicima, vjerojatno je izraženija zbog toga što je i ona sama bila žrtvom zločina. Naime, kad je imala 21 godinu, Gibson je brutalno silovana, a u tom je napadu umalo izgubila život. U u Guinnessovu knjigu rekorda ušla je zbog najviše identificiranih kriminalaca zbog policijskih crteža – 523 osobe zbog njenog su umijeća bile uhićene, a pomogla je u rješavanju preko 1000 zločina.


Policija isprva bila sumnjičava

Svoj je "zanat" Gibson istesala na ulici, gdje je radila portrete turista koji su šetali San Antonio's River Walkom. Nekoliko godina kasnije, svoje je usluge ponudila policiji, a osim sumnjivaca, crtala je i mjesta zločina. Policija je prema njoj i njenom umijeću isprva bila sumnjičava, a bila su potrebna čak tri slučaja da ih uvjeri kako im njen talent i metode razgovora sa žrtvama, mogu biti od velike pomoći.

"Ona ima nevjerojatan dar. Ne znamo što ćemo kad ode, znamo da će je netko morati zamijeniti, no sumnjam da itko posjeduje takve vještine. Ona je doista posebna i zahvalni smo joj za sve što je učinila za nas. Nadam se samo da ću otići u mirovinu prije nje", rekao je načelnik  policije u Hustonu Charles McClelland.

Pročitajte više