Preminuo glumac Đuro Utješanović

Screenshot: YouTube

U ponedjeljak navečer u Zagrebu u 73. godini života umro je poznati hrvatski glumac Đuro Utješanović.

Glumac je najpoznatiji po ulogama u serijama "Najbolje godine", "Lažeš, Melita", "Smogovci", "Putovanje u Vučjak" te filmovima "Ničija zemlja", "Je li jasno, prijatelju?", "Tri muškarca Melite Žganjer", "Kad mrtvi zapjevaju", "Rusko meso", "Ne zaboravi me".

U ovom trenutku još uvijek nije poznat uzrok smrti poznatog glumca.

Đuro Utješanović (ne zna se točno kada je rođen, ali za godinu rođenja uzima 1940.) je hrvatski glumac rođen u Bosni i Hercegovini.


U Kikindi je zavšio osnovnu školu. Utješanović je 1956. poslan u Split gdje je pohađao šumarsku školu zajedno s još jednim budućim velikim hrvatskim glumcem Ivicom Vidovićem. Po završetku srednjoškolskog školovanja vraća se u Kikindu, odakle je, opet protiv svoje volje, poslan u Sarajevo na šumarski fakultet.

Šumarski fakultet mu nikako nije bio po volji, i nakon dvije godine studija odlučuje "pobjeći" iz Sarajeva u Zagreb.

U Zagrebu će nešto kasnije upisati i glumu, za koju je pokazivao zanimanje još od srednjoškolskih dana. Poslije stjecanja diplome deset je godina radio u kazalištu Gavella, a potom je odlučio napustiti kazališne daske.

Često je glumio u filmovima, i to najviše tada nepopularne uloge žandara i ustaša. Struka će reći da je najveći trag ostavio na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je bez prekida nastupao gotovo tri desetljeća. U novije vrijeme ostati će upamćen po ulozi tetka u "Večernjoj školi" Željka Pervana gdje je pokazao talent za improvizaciju.


Zapažene uloge je ostvario u filmovima: Hajdučka vremena (1977.), Vlakom prema jugu (1981.), Krhotine (1991.), Kad mrtvi zapjevaju (1998.). Kratku, ali zapaženu ulogu imao je i u Oskarom nagradjenom filmu "Ničija Zemlja". Popularnost je stekao i u zabavnoj emisiji Hrvatske televizije "Jel' me netko tražio", a sa sinom Dragom često je nastupao u kazališnim predstavama diljem Hrvatske.

Rene Bitorajac koji je s Utješanovićem surađivao na nekoliko projekata, između ostalog i Oscarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića "Ničija zemlja", o poznatom je glumcu rekao: "Pamtit ću ga kao beskrajno duhovitog čovjeka. Koliko god na snimanju netko od nas bio duhovit, Đuro je uvijek bio duhovitiji. Imao sam čast surađivati s njim na nekoliko projekata, ali bili smo i više od suradnika, bio je dobar prijatelj".

Uz glumačke vode okušao se i u politici 2003. kada je bio prvi na izbornoj listi Socijalističke radničke partije u VI. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor.

Barbara Nola: Đuro je na život gledao s divnim smislom za humor

Članica zagrebačkog kazališta Gavella u kojem je i Đuro radio nakon što je dobio diplomu ima samo riječi hvale za njega. "Zajedno smo radili na predstavi "Dundo Maroje". Jako mi je žao da je umro. Nisam znala. Bio je izrazito duhovit, i privatno i poslovno, a opet tako skroman. Imao je jedan Monty Pythonovski humor. S njim sam se znala nasmijati do suza, i o tome bi se knjiga dala napisati. Đuro je bio primjer čovjeka kako na život treba gledati s divnim smislom za humor.

Branka Cvitković: Iza njega je ostala jedna velika praznina

Glumica je s Đurom sudjelovala u popularnoj dječjoj seriji "Lažeš Melita", a zajedno su glumili i u predstavi ITD-a "Lisistrata". "Bili smo vrlo bliski, iako ga u posljednje vrijeme nisam viđala. Često sam znala njegovog sina Dragu pitati kako mu je otac. Nisam bila zabrinuta jer bi mi uvijek govorio da je tata dobro. Snimali smo dosta u mladosti, bio je jako duhovit čovjek, iza kojeg je ostala jedna velika praznina. Što reći... Sve nas je manje. Polako svi odlazimo...", rekla nam je Branka.

Mario Mirković: Neprestano je podizao dobru atmosferu

Glumac iz kazališta Kerempuh glumio je s Đurom u "Smogovcima". "Baš ste me zatekli s ovom strašnom viješću. Đuru sam dugo poznavao, a s njegovim sam sinom studirao na Akademiji. Bio je jedan veliki zabavljač, i privatno i poslovno, neprestano je podizao dobru atmosferu", kratko nam je rekao Mario.

Pročitajte više