Prestanite jesti Nutellu i spasite šume, poziva francuska ministrica

Foto: Shutterstock, Guliver image/Getty Images

FRANCUSKA ministrica ekologije Segolene Royal obrušila se na Nutellu pozivajući javnost da je prestanu jesti, tvrdeći da njezina proizvodnja pridonosi uništavanju šuma.


"Moramo posaditi puno drveća jer se šume masivno uništavaju što dovodi do globalnog zatopljenja. Trebali bismo prestati jesti Nutellu, na primjer, jer se radi s palminim uljem", kazala je u intervjuu ovog ponedjeljka na francuskoj televiziji Canal+.

"Uljane palme zamijenile su drveća i pritom uzrokovale znatnu štetu okolišu", objasnila je dodajući da bi Nutella trebala biti napravljena od "drugih sastojaka".

Komentari su stigli i do Ferrera, tvrtke koja proizvodi Nutellu. Ovog utorka oni su, ne spominjući Royal, objavili izjavu za medije u kojoj stoji da su svjesni stanja u okolišu te da su se obvezali da će palmino ulje koristiti pažljivo i odgovorno. Ferrero gotovo 80 posto palmina ulja nabavlja iz Malezije. Ostatak dolazi iz Papue Nove Gvineje, Indonezije i Brazila, piše Guardian.

Prije dvije i pol godine francuski senatori pokušali su nametnuti porez od 300 posto na palmino ulje, tvrdeći da ozbiljno deblja i da je uzgoj biljke loš za okoliš. Prijedlog nije prošao.

 

Pročitajte više