"Približava se Bogu": Redovnik već 20 godina živi na stijeni visokoj 40 metara

Screenshot: YouTube

REDOVNICI su samim zaređivanjem pokazali veliku snagu volje i želju za približavanjem Bogu, no Maxime Qavtaradze je otišao korak dalje.

Maxime, 59-godišnji Gruzijac, živi u osami na stijeni visokoj 40 metara već 20 godina. Njegovi mu sljedbenici hranu dostavljaju koloturama kako se Maxime ne bi trebao bespotrebno dvadesetak minuta spuštati ljestvama, piše Daily Mail.

Prije no što se zaredio 1993., Maxime je upravljao dizalicom na gradilištima stoga je uvijek gajio težnje prema visinama. "Gore, u visinama, možeš u tišini čuti Božju prisutnost", objasnio je. U početku je na vrhu spavao u hladnjaku, a sad ima i kolibu s krevetom.

Posjećuju ga samo drugi redovnici i svećenici te mladi ljudi u potrazi za utjehom, no oni tada borave u samostanu u podnožju Maximeove stijene.

Zaredio se nakon što je određeno vrijeme proveo u zatvoru što ga je natjeralo na drastične životne promjene. Odbacio je svoje dotadašnje navike i uputio se na stijenu Katskhi gdje i danas živi. "Kad sam bio mlađi pio sam i prodavao drogu. Često sam s prijateljima pio u ovim predjelima; znali smo da su redovnici prije živjeli na ovoj stijeni i osjetio sam veliko poštovanje prema njima", kaže Maxime.

Sve do 15. stoljeća, na ovoj su, ali i sličnim stijenama, u osami živjeli kršćanski svećenici kako bi odoljeli svjetovnim napastima.

Pročitajte više