Priča koja je šokirala svijet dobila nastavak: Petogodišnji Aldi prestao pušiti, ali pronašao je novu ovisnost

Screenshot: YouTube

ALDI RIZAL sa samo dvije godine postao je međunarodna medijska senzacija nakon što se pojavila priča o njegovoj ovisnosti o cigaretama. Naime, dvogodišnji Indonežanin dnevno je pušio i do 40 cigareta što je šokiralo mnoge čitatelje diljem svijeta i izazvalo lavinu negativnih kritika na račun roditelja koji su mu to dopustili.

No, danas petogodišnji dječak više nije ovisan o cigaretama, ali pronašao je novu ovisnost - hranu.

Dom posjećuje liječnik

Kritika javnosti potakla je tamošnju vladu da se uhvati u koštac s problemom pušenje među djecom pa su tako pokrenuti posebni rehabilitacijski centri kako bi pomogli maloljetnim ovisnicima, između ostalog i Aldiju.

U novoj TLC-jevoj dokumentarnoj seriji, ekipa snimatelja posjetila je dječakovu obitelj te doznala kako se Aldi i dalje uspješno opire cigaretama, ali dodaju da i dalje živi nezdravo.

Naime, tijekom liječenja tim psihijatara savjetovao je njegovu majku, Diane Rizal (28), i pomogao njoj i njezinom suprugu Mohamedu da Aldija drže pod kontrolom, a njihov dom često posjećuje i dr. Kak Seto kako bi se pobrinuo da se o dječaku dobro brinu.

"Mnogi ljudi Aldiju još uvijek nude cigarete, ali on odbija. Između ostalog, jako voli doktora i tvrdi da ga ne želi razočarati", rekla je Diane i dodala: "Isprva se jako ljutio kada smo mu oduzeli cigarete, ali dr. Seto nam je pomogao. Danas ih više uopće ne traži".

Stari problem mladog pušača


No, Diane je danas zabrinuta za dječakovu težinu jer otkad je prestao pušiti, počeo je više jesti. Obitelji sada pomažu i nutricionisti koji im savjetuju kako da sina postepeno privikavaju na zdraviju hranu.

"Djeca njegova uzrasta inače teže između 17 i 19 kilograma, a Aldi ima 24", rekla je nutricionistica Fransisca Dewi dodavši kako obitelj s njim ima problema jer je jako razmažen.

Dječak trenutno jede uglavnom svježe voće i povrće i manje porcije, a liječnici smatraju da bi se, izgubi li još pet kilograma, njegova težina mogla držati pod kontrolom.

Podsjetimo, statistike pokazuju kako trećina djece u Indoneziji počinje pušiti prije desete godine.

Pročitajte više