Priče iza lica s kultnih covera: Jeste li znali da je dječak s albuma U2-a plaćen u čokoladicama?



COVER glazbenog albuma bitan je dio čitavog paketa i jako često predstavlja bit snimljenog materijala, a mnogim albumima upravo je cover dodatno pomogao da osiguraju kultni status. Bendovi katkad umjesto ilustracije odaberu fotografiju za cover, bez obzira je li riječ o slučajno uhvaćenoj slici ili photo sessionu: glavno da je slika upečatljiva.

Gdje su danas lica koja su krasila te covere, gdje je beba sa Nirvaninog "Neverminda" , i bolničarka sa "Enema of the State" grupe Blink-182? Provjerite galeriju slika i njihove priče.

Goo Goo Dolls: "A Boy Named Goo" (1995)

Carl Gellert sin je profesionalnog fotografa, i ovo je zapravo slika uzeta iz obiteljskog albuma, uslikana kad je dječak imao samo dvije godine, te prodana Goo Goo Dollsima deset godina kasnije za 6000 dolara. Carl je tada išao u sedmi razred  i patio je jer je zaradio nadimak "Goo". Danas završava doktorat iz povijesti umjetnosti sa fokusom na arheologiju, album mu se nikad nije svidio i kaže da ga često miješaju sa bebom Nirvaninog "Neverminda".



Notorious B.I.G.: "Ready to Die" (1994)

Neki fanovi su mislili da je beba na coveru ovog albuma Biggie Smalls osobno, ali ipak nije riječ o pokojnom reperu nego bebi koja je zapravo bila registrirana pri agenciji za dječje statiste, a mališan je za "poziranje" dobio skromnih 150 dolara. Keithroy Yarwood tek je prošle godine saznao da je on beba sa Biggiejevog covera, a danas je maturant koji se sprema za studij sportskog menadžmenta. Kaže da mu nitko ne vjeruje da je on beba sa "Ready to Die".



Violent Femmes: "Violent Femmes" (1983)


Fotograf zaslužan sa ovu sliku sreo je Billie Jo Campbell i njezinu majku u šetnji Los Angelesom te ih zamolio da sudjeluju u izradi covera. Majka je bila umjetnica, stoga joj se ta ideja svidjela. Billie je tada imala tri godine i nije znala da je fotografiraju dok je pokušavala vidjeti što se nalazi unutar zgrade. "Sjećam se da sam gledala unutar zgrade i tražila životinje, jer su mi rekli da unutra ima životinja". Billie je kasnije završila fakultet u Coloradu, a danas živi u Los Angelesu, gdje ona i njezina majka vode trgovinu ženskom odjećom. Voli Violent Femmes i na faksu je koristila priču o fotografiranju kako bi lakše upoznala dečke.



Vampire Weekend: "Contra" (2010)

Vampire Weekend su za cover "Contre" uzeli staru Polaroid fotografiju iz 1983. koju su našli u kolekciji fotografa Toma Brodyja. Na slici je Ann Kirsten Kennis, koja je u vrijeme nastanka slike bila profesionalna manekenka. Ann danas ima 53 godine i živi u Connecticutu sa bogatim mužem i dvoje djece. Kad je otkrila da su Vampire Weekend uzeli njezinu sliku, tužila ih je za 2 milijuna dolara, tvrdeći da je bend posjedovao njezino lažno dopuštenje za korištenje slike, sa krivotvorenim potpisom. Dogovorili su se van suda.



Blink-182: Enema of the State (1999)

Janine Lindemulder bolničarka je sa covera jednog od najboljih albuma kalifornijskog Blink-182 i tada je bila jedna od najpopularnijih porno glumica na svijetu. Pojavila se i u Blinkovom spotu za "What's My Age Again?", a kasnije se udala za Jesseja Jamesa, koji je najpoznatiji kao nevjerni suprug Sandre Bullock. Razveli su se, ona je bila optužena da je maltretirala Jamesa, a 2009. završila je u zatvoru zbog neplaćanja poreza. Danas ima znatno veći broj tetovaža nego u doba "Enema of the State".



U2: "Boy" i "War" (1980/1983)


Peter Rowen pozirao je za dva albuma grupe U2 jer je njegov brat Guggi bio Bonov prijatelj. Naime, Peter je rado pristajo pozirati za ove albume jer su ga plaćali Mars čokoladicama. Danas ima 38 godina i radi kao profesionalni fotograf u Dublinu. Peter kaže da su ga znale zvati djevojke iz Amerike na kućni telefon i do danas ne zna kako su uspjele otkriti telefonski broj njegove obitelji. Fotografirao je U2 na koncertima, ali ne posjeduje fizičke kopije albuma na čijim se coverima nalazi.



Smashing Pumpkins: "Siamese Dream" (1993)


Slika za "Siamese Dream" nastala je namjerno i djevojčice na coveru su čvrsto pripijene, što stvara iluziju da je možda riječ o sijamskim blizankama. Frontman grupe, Billy Corgan, 2007. godine napisao je na Twitteru da je nova basistica Smashing Pumpkinsa, Nicole Fiorentino,  jedna od djevojčica sa slike, ali to bi značilo da je u vrijeme nastanka slike imala 14 godina. Kasnije je otkriveno da je desna djevojčica manekenka i dizajnerica Ali Laenger, a lijeva je djevojčica ostala neidentificirana.



Korn: "Korn" (1994)


Debitantski album kalifornijskih "Nu-Metal očeva", na svom je coveru imao djevojčicu na ljuljačci kojoj prilazi prijeteći sjenoviti lik. Međutim, slika je nastala u daleko normalnijim uvjetima. Justine Ferrara je tada imala šest godina, a njezin ujak Paul Pontius bio je čovjek koji je Korn potpisao za izdavačku kuću Immortal/Epic, te je zamolio da se slika za album. Sjenu je napravio čovjek čija je dužnost bila da blokira sunčevu svjetlost koja je Justine bliještala u oči, a slika je kasnije digitalno obrađena kako bi sve nalikovalo na uvod u horor. Njezini roditelji kasnije su bili zabrinuti jer se slikala u službenoj uniformi privatne škole koju je pohađala. Prije dvije godine diplomirala je komunikologiju, a glazbu Korna nikad nije zavoljela.



Arctic Monkeys: "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not" (2006)

Mladić zamagljenog pogleda sa cigarom u ustima zove se Chris McClure, a slika za cover nastala je kad je imao 19 godina. Chris je bio prijatelj benda, a Arctic Monkeys su platili njemu, njegovom rođaku i najboljem prijatelju večernji izlazak koji je uključivao dosta alkohola, te su ih tokom večeri fotografirali. Tako je nastala i ova fotografija koju su neki predstavnici zdravstvenih organizacija zamjerali poticanje pušenja, na što je menadžer benda Johnny Bradshaw odgovorio: "Na fotografiji se jasno vidi da njemu (Chrisu) pušenje ne čini ništa dobro". Chris danas ima 25 godina i frontman je škotskog benda The Violent May (na slici je sa bendom, u sredini). Glasine kažu da je prestao pušiti jer nije mogao priuštiti cigarete.



Nirvana: "Nevermind" (1991)

Spencer Elden ronio je za novčanicom u dobi od samo tri mjeseca, a za nastanak slike zaslužan je njegov otac koji je bio prijatelj fotografa i pomogao smjestiti Spencera u bazen. Za razliku od Gellerta sa covera Goo Goo Dollsa, Elden voli bend na čijem se coveru našao i nimalo mu ne smeta kada ga zovu "Nirvanina beba". Ima 21 godinu i studira dizajn u Kaliforniji, a uz to radi i za modni brend Obey Giant.

Pročitajte više