"Prljavi ples": Prije 25 godina premijerno je prikazan film koji skoro nije snimljen



FILM "Prljavi ples" snimljen je prije 25 godina te točno na današnji dan premijerno prikazan u kinima. U ovoj ljubavnoj plesnoj priči Jennifer Grey, koja je utjelovila Frances "Baby" Houseman, te instruktora Johnnyja Castlea, kojeg je odglumio Patrick Swayze ilustrira se zabranjena ljubav osamdesetih godina.

Ideja za film nastala je na ručku između Linde Gottlieb, producentice MGM studija i Eleanor Bergstein koja je imala ideju za film. Iako je sve već bilo osmišljeno, film umalo nije snimljen. Naime, direktor MGM-a koji je potpisao pristanak za snimanje filma dva tjedna kasnije je dobio otkaz pa je Linda obišla čak 43 druga studija dok nije našla ulagače u film, točnije Vestron studio koji im je znatno smanjio budžet na 4,5 milijuna dolara.

Osim tih poteškoća, našle su se i u drugim mukama, promijenile su lokaciju luksuznog Catskillsa i otišli snimati u Virginiju. Angažirale su koga su stigle da im statira u filmu, nisu koristili glumce iz sindikata jer si to nisu mogli priuštiti. Produkcijska kuća željela je da glavna glumica bude bujna plavuša pa su i tu bitku morali izboriti da bi naposljetku doveli slatkicu Jennifer Grey.

"Patrick Swayze tad je bio pravi macho muškarac, a sve plesne pokrete izveo je sam. Naposljetku je pao i ozlijedio koljeno pa smo ga morali odvesti u bolnicu", ispričala je Gottlieb za Huffington Post.

Zanimljivo je i kako su film snimali tijekom jeseni pa je ekipa svakog dana žuto lišće sprejem bojala u zeleno, a legendarna scena u kojoj Baby i i Johnny vježbaju u jezeru bila je izrazito teška za glavne glumce jer je jezero bilo poprilično hladno.

Iako su imali budžet od samo 4,5 milijuna dolara, već prvi vikend film je zaradio 3,9 milijuna dolara. "Drago mi je što smo naposljetku snimili ovaj, danas legendarni film", izjavila je Gottlieb.

Pročitajte više