Pronađen najveći rudnik dijamanata: Zalihe mogu trajati 3.000 godina



NA granici Krasnojarskog kraja i Jakutije, području kratera nastalog padom meteorita prije 35 milijuna godina, pronađena je posebna vrsta dijamanata. Oni su dvostruko tvrđih od običnih, a stručnjaci su potvrdili da u svijetu dosad nisu pronađeni dijamanti s takvim karakteristikama.
Ova vrsta dijamanata naziva se impaktiti, a zbog njihove neobične strukture, stručnjaci govore i o njihovom izvanzemaljskom porijeklu te o tome da Rusija postaje jedini vlasnik neograničenih rezervi jedinstvene sirovine, koja je tražena u sferi suvremenih tehnologija.

Ruski znanstvenici još sedamdesetih godina ondje su pronašli prve dijamante - impaktite sa neobičnim svojstvima: bili su dvostruko tvrđi od običnih i imali su drugačiju strukturu, prenosi Itar Tass. Međutim, kako je u to vrijeme započela izgradnja tvornica za proizvodnju sintetičkih dijamanata, proučavanja su zaustavljena, a na podatke o nalazištu stavljena je oznaka tajnosti.

"Već prvi rezultati istraživanja dovoljni su da se može govoriti o mogućem zaokretu na cjelokupnom tržištu dijamanata", rekao je Nikolaj Pohilenko, direktor Sibirskog odjela Instituta za geologiju i mineralogiju. Resursi supertvrdih dijamanata, koji se nalaze u stijenama kratera Poligaj znatno premašuju sve ispitane svjetske rezerve. Prema procjenama rezerve te sirovine bit će dovoljne čitavom svijetu na tri tisuće godina, a primjena tih minerala, kako smatraju, u prerađivačkoj industriji u stanju je izvršiti tehničku revoluciju.

Pročitajte više