Pronađeni spermatozoidi stari 17 milijuna godina

Ilustracija: Shutterstock

SKUPINA znanstvenika u australskom je paleontološkom nalazištu Riversleigh u Queenslandu otkrila najstariji uzorak fosiliziranih spermatozoida sićušnih rakova koji su živjeli prije 17 milijuna godina.

Paleontolozi su spermatozoide pronašli u reproduktivnim organima račića ostrakoda, ljuskara koji su živjeli u slatkim vodama. Riversleigh je svjetski poznato nalazište fosila i datira iz razdoblja miocena.

"Pronalazak ovoliko starih i ovako dobro očuvanih fosiliziranih spermatozoida za nas je bio potpuno neočekivan zbog čega se s nestrpljenjem pitamo što ćemo, zbog iznimne očuvanosti fosila, na ovome mjestu još pronaći", rekao je Mike Archer sa Sveučilišta Novi Južni Wales, član tima znanstvenika.

"Paleontološko nalazište na krajnjem sjeverozapadu Queenslanda mjesto je na kojemu su dosad otkrivene brojne australske životinje iz prethistorijskog razdoblja, poput primjerice klokana mesoždera", rekao je Archer, dodavši kako je ovo otkriće iznimno i zbog činjenice da su pronađeni uzorci spermatozoida golemi u odnosu na veličinu ostrakoda.

Mikroskopsko istraživanje pokazalo je da fosili sadrže dobro očuvane unutarnje organe ostrakoda, uključujući i spolne organe. U njima se nalaze i skoro savršeno očuvani spermatozoidi veličine 1,3 milimetara, što je gotovo iste veličine poput samih račića.

Kolege profesora Archera uz pomoć rendgenskih zraka proučili su 66 pronađenih fosila.

Suradnica na istraživanju Renate Matzke-Karasz, biologinja na Sveučilištu Ludwig-Maximilian, kazala je kako za nju najzanimljiviji dio istraživanja predstavlja otkriće prema kojemu se može zaključiti da je način razmnožavanja ovih sitnih rakova do danas ostao gotovo neizmijenjen.
 

Pročitajte više