Pronađeno davno izgubljeno gusarsko blago?

Foto: Press

ISTRAŽIVAČI koji rade na obalama Madagaskara otkrili su veliku srebrnu šipku za koju su uvjereni da je dio blaga nestalog prilikom brodoloma galije Adventure. Taj je brod u 17. stoljeću koristio gusar, kapetan William Kidd.

"Dolje se nalazi još blaga. Čitava udubina u kojoj sam našao šipku je prekrivena metalom", rekao je Barry Clifford, istraživač podmorja i lovac na blago za BBC.

Dodao je da je previše mutno da bi mogao razabrati o kojem se metalu radi, ali mu je detektor metala javio da se posvuda nalazi metal. Pronađena šipka teži više od 50 kilograma, a otkrivena je nedaleko malenog otoka Saint Marie. Predana je madagaskarskom predsjedniku Heryju Rajaonarimampianini u posebnoj ceremoniji u četvrtak.

"Svi dokazi upućuju na to da ova šipka pripada blagu kapetana Kidda. Radi se velikom pronalasku za moju ekipu, ali još većem za svjetsku povijest", izjavio je Clifford za History.com.

S njim se slaže arheolog John de Bry, dok povjesničari poput Roberta Richieja osporavaju da se radi o blagu kapetana Kidda.

"Sumnjam da je to Kiddovo blago, ali tko zna možda i jest", rekao je za Huffington Post. 

Pročitajte više