Pronađeno ukradeno prvo izdanje "Sto godina samoće"

Foto: Hina

PRIMJERAK prvog izdanja "Sto godina samoće", remek-djela kolumbijskog Nobelovca Gabriela Garcia Marqueza, ukraden prije tjedan dana na Međunarodnom sajmu knjiga u Bogoti, pronađen je u petak, objavila je kolumbijska policija.

Knjiga je pronađena u četvrti u središtu Bogote u kojoj se nalaze brojne galerije i antikvarijati, objasnio je direktor policije Rodolfo Palomino.

Kradljivci su, osjetivši da se steže policijski obruč oko njih, ostavili knjigu, ocijenio je Palomino na konferenciji za novinare.

Ukradena knjiga, jedna od samo 8000 primjeraka koje je 1967. izdala argentinska izdavačka kuća Sudamericana, bila je u zaključanoj vitrini paviljona posvećenog Macondu, mitskom selu iz mašte Garcia Marqueza, u počast tom kultnom piscu prigodom prve obljetnice njegove smrti.

Zapovjednik policije Bogote rekao je prošle nedjelje da je 8000 osoba prošlo tim prostorom posvećenom dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1982. godine.

Vlasnik knjige, kolekcionar i knjižničar Alvaro Castillo kupio je "Sto godina samoće" u knjižari u Montevideu 2006. godine. Marquez mu je potpisao izdanje riječima: "Alvaru Castillu, starom knjižničaru, njegov stari vječni prijatelj Gabo".

Slični raritetni primjerci te knjige prodaju se na dražbama za cijene i do 25 tisuća dolara.

Pročitajte više