Propovjednik kažnjen zbog čitanja Biblije na ulici: "Koristio je prijeteći govor"

Screenshot: YouTube

ULIČNI propovjednik koji je izgovarao citate iz Biblije kažnjen je zbog upotrebe prijetećeg govora. Bivši padobranac Mike Overd, citirao je na ulici Taunton u Bristolu Levitski zakonik u kojem se navodi da je homoseksualnost "odvratna". Kažnjen je s 200 funti, a sud mu je naredio plaćanje troškova i naknada sucu Shaminu Qureshiju u iznosu od 1200 funta.

Sudac je rekao da je Overd "znao da snaga riječi može povrijediti" i tvrdio je da je mogao upotrijebiti i manje uvredljive dijelove Biblije, ako je želio govoriti o homoseksualnosti. Isprva je propovjednik odbijao platiti 250 funta muškarcu kojeg je uvrijedio, no pristao je kad je saznao da bi mogao provesti 45 dana u zatvoru ako ne plati. Kažnjen je po članku pet Zakona o javnom redu, koji zabranjuje "prijeteće ili uvredljive riječi ili ponašanje", izvijestio je Christian Today.

Overd posljednjih pet godina propovijeda na ulici Taunton putem zvučnika i već je nekoliko puta kažnjavan, a 2012. godine oslobođen je sličnih optužbi. Sudac Qureshi odbacio je optužbu protiv njega za zlostavljanje muslimana. Pojavili su se strahovi da će vlada zabraniti određene dijelove Biblije i potkopati slobodu izražavanja.

"Sudac cenzurira Bibliju i tvrdi da određeni stihovi nisu za javnu upotrebu", rekla je Libby Towell, glasnogovornica Kršćanskog pravnog centra koji je zastupao Overda.

"Iako svi želimo podići javnu uljudnost, veći princip je ovdje u pitanju", rekao je Terry Sanderson, predsjednik Nacionalnog sekularnog društva.

Overd je rekao da kazna neće ublažiti njegove propovijedi. "Vraćam se na ulicu i propovijedat ću i dalje", rekao je za ITV. 

Pročitajte više